Shape Collage 2.1: napravite kolaž od svojih fotografija

Pravljenje kolaža od slika može biti prilično zabavno ako imate dobar alat. Mnogi programi, kao što je Picasa, koja, pored vrlo atraktivnog upravljanja fotografijama i brojnih drugih mogućnosti, nudi i opciju izrade kolaža, u tom području baš i ne briljiraju. Ali, to je potpuno razumljivo ako se pogleda šta sve mogu programi kojima je izrada kolaža specijalnost. Nažalost, specijalizovani softver namenjen izradi kolaža uglavnom nije besplatan, ali se uvek može pronaći nekoliko zanimljivih programa, od kojih je, barem u ovom trenutku, Shape Collage najpopularniji. Već na prvi pogled prijatno iznenađuje. Instalacija zauzima samo petstotinak kilobajta, a moramo priznati da uprkos tome što je mali raspolaže sasvim dobrom paletom osobina. Visent Čeung (Vincent Cheung) je programer koji je odgovoran za ovaj projekat (koji je inače napisan u Javi), a čini se da mu je iskustvo koje je stekao radeći za Microsoft, ali i za Google, dobro poslužilo.
Shape Collage je vrlo intuitivan program i više ili manje sve su opcije na raspolaganju u istom prozoru, s tim da ćete do nekih osobina morati da dođete preko kartica koje su smeštene na desnoj strani prozora. Program se koristi lako. Dovoljno je da u prostor predviđen za to prevučete slike od kojih nameravate da napravite kolaž ili mozaik, da izaberete tip kolaža, po želji podesite još koju sitnicu i kliknete na taster kojim će kolaž biti generisan. Jednostavnije ne može. Međutim, Shape Collage je mnogo rafiniraniji nego što se to na prvi pogled može učiniti. Na primer, ako ne želite da slike prevlačite u prozor, moguće je s kontekstnog menija izabrati opciju za dodavanje svih slika u nekom direktorijumu (zajedno s poddirektorijumima) ili samo onih koje odaberete, šta vam više odgovara. Slike će biti prikazane kao minijature, a nema posebnih mogućnosti za njihovu obradu, osim opcije da ih rotirate levo ili desno. Ali, to i nije toliko presudno. Važnije je to da Shape Collage omogućuje definisanje zaista mnogo različitih uzoraka prema kojima bi slike trebalo da budu složene kako bi formirale kolaž. Pored nekoliko predefinisanih, u kojima će slike formirati pravougaonik, oblik srca ili krug, moguće je upisati i tekst.
Naravno, moguće je izabrati i proizvoljni tip slova i njihovu veličinu, a pored standardnih slova omogućeno je i ubacivanje simbola. Baš to otvara vrata zaista velikom broju oblika koje mogu formirati fotografije, pa kolaži mogu izgledati prilično zanimljivo. Pored upisivanja teksta, Shape Collage nudi još jednu zanimljivu mogućnost – crtanje ličnog šablona. Ipak, za složenije oblike moraćete da budete nešto veštiji u crtanju mišem, ali stvari zaista mogu da izgledaju efektno. Naravno, svi kolaži će biti u potpunosti automatski generisani (bolje rečeno, raspored fotografija), i to sasvim solidnim i prilično brzim algoritmom, pa ni u jednom trenutku nećete morati da intervenišete da biste promenili položaj neke fotografije. Ali, sve da to i hoćete, ne biste mogli, pošto Shape Collage ne nudi takvu opciju, što bi mu neki mogli zameriti. Veličinu celog kolaža u većini slučajeva je najbolje ostaviti na procenu samom programu, ali moguće je definisati nekoliko parametara, pa ako vam kolaž ne uspe iz prve (što bi mogao biti slučaj, pogotovo ako pokušavate da naterate slike da formiraju neki kompleksniji oblik), treba se poigrati s finim podešavanjem parametara.
Sve slike u kolažu će automatski biti smanjene, biće im dodat beli okvir, a biće i osenčene. Naravno, i na te parametre možete da utičete, tako što menjate boju ivice i njegovu veličinu, ali možete i odrediti izgled pozadine na kojoj će mozaik biti generisan. Ona može da bude providna, moguće je iskoristiti neku fotografiju ili samo odrediti boju. Zanimljivo je i to što Shape Collage nudi i pregled kolaža pre formiranja, a slaganje slika u zadati oblik je animirano, ali samo za vreme generisanja kolaža ili pregleda pre formiranja. Kolaži mogu biti snimljeni samo u tri formata, pri čemu prednjače JPEG i PNG, a prijatno iznenađuje mogućnost snimanja kolaža u Photoshop format PSD. Nažalost, nije moguće podešavati parametre pri generisanju kolaža, izuzev pri izvozu u format JPEG, kod kojeg je moguće samo odrediti nivo kompresije.
Šteta, ali to nije i presudno, iako bi bilo dobro da imamo mogućnost određivanja rezolucije (ekranske ili za štampu), a ne bi bila loša ni opcija snimanja kolaža u PDF formatu. Nedostaje i mogućnost štampanja napravljenog kolaža, ali to se može uraditi preko internet usluge Shutterfly. Sve u svemu, Shape Collage je prilično efektan alat za automatsko generisanje kolaža koji ima dobro razrađeno definisanje uzoraka, a ne košta ništa. Zaista ga treba probati.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolazkompjuteripcslike
Komentari (0)
Dodaj komentar