Sigejtov hard disk za mobilne telefone

Memorijskog prostora nikad dosta! Ova konstatacija važi za korisnike mnogih savremenih uređaja, a posebno za one koji su ljubitelji multimedijalnih sadržaja. Kompanija Seagate, poznati proizvođač hard diskova, potrudila se da i mobilnim telefonima obezbedi dovoljno gigabajta memorijskog prostora (megabajti više nisu aktuelni) za smeštaj audio i video sadržaja.
Sve više mobilnih telefona podržava preuzimanje, prijem i reprodukciju multimedijalnih sadržaja. Prenosivi hard disk za mobilne telefone kompanije Seagate zove se DAVE, što je skraćenica izraza Digital Audio Video Expirience. Ponuđen je u dve varijante – s kapacitetom 10 i 20 gigabajta. Omogućava prenos sadržaja do mobilnih telefona, preuzimanje i izmenu sadržaja s računara, kao i sve ostale manipulacije sa sadržajima na hard disku.
Veza ovog hard diska s računarom obavlja se preko USB porta, dok se prenos sadržaja do mobilnog telefona obavlja bežično, putem Bluetooth ili WiFi tehnologija. Upravo ove tehnologije predstavljaju specifičnost hard disk DAVE, za razliku od ostalih modela prenosivih hard diskova na tržištu. Po istom principu sadržaji se mogu prenositi i do drugih mobilnih uređaja – PDA i notebook računara.
Veličina DAVE hard diska za mobilne telefone prilagođena je veličini ovih definitivno najpopularnijih uređaja u svetu (na primer, mobilnih telefona serije Motorola RAZR) i iznosi 61 x 89 x 12 milimetara, dok mu je težina 70 grama. To je potpuno samostalan uređaj koji se po želji može povezivati s drugim uređajima radi razmene sadržaja. Njegova autonomnost potvrđuje se dopunjivom baterijom koja obezbeđuje do deset sati neprekidnog rada ili do 14 dana rada u „stand by“ režimu.
Zanimljivo je da kompanija Seagate nema u planu prodaju ovog uređaja kao posebnog prenosivog hard diska (uostalom, takvih na tržištu ima već dovoljno). Činjenicu da je disk pre svega namenjen mobilnim telefonima potvrđuju i pregovori koje Seagate vrši s poznatim proizvođačima mobilnih telefona o zajedničkom nastupu na tržištu. DAVE bi se u tom slučaju prodavao kao deo dodatne opreme uz multimedijalne i „pametne“ mobilne telefone, a koštao bi oko 150 ili 170 dolara, zavisno od ponuđenog kapaciteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hard diskmobilnimobilni telefonisigejttelefon
Komentari (0)
Dodaj komentar