Skype ili jeftino telefoniranje preko Interneta

Skype je program i skup usluga koje su potpuno promenile način komunikacije među ljudima. Glasovna komunikacija ostvaruje se preko širokopojasnog Interneta po znatno nižoj ceni od klasičnog telefoniranja.
Komuniciranje putem Interneta zasniva se na protokolu VoIP (Voice over Internet Protokol). Ono se može obavljati na različite načine. Najstarija rešenja podrazumevaju korišćenje telefona, koji se USB priključkom povezuje s računarom i preko računara pristupa Internetu. Noviji uređaji imaju mogućnost bežičnog pristupa putem WiFi (802.11 b/g) bežičnog povezivanja, dok su najnovija rešenja uređaji (telefoni) koji taj pristup mogu ostvariti i bez računara.
Dualni bežični Skype telefoni potpuno samostalno pružaju uslugu telefoniranja preko Interneta. Izgledaju kao standardni bežični telefoni, pri čemu se njegova bazna stanica povezuje na širokopojasnu mrežu u slučaju kada treba obaviti razgovor preko Interneta. Jedan od modela Skype telefona nosi oznaku 3088. Na ekranu njegove slušalice prikazan je popularan Skype korisnički interfejs. Pristup širokopojasnom Internetu ostvaruje se preko kabla, DSL-a ili na neki drugi način.
Dimenzije ovog telefona su 284 x 188 x 86 milimetara, težina bazne stanice 194 grama, a težina slušalice 116 grama zajedno s baterijama. Slušalice se mogu koristiti na udaljenosti 300 metara od bazne stanice na otvorenom ili 50 metara u zatvorenom prostoru, kako je definisano DECT standardom. Napaja se baterijama koje obezbeđuju deset sati rada u režimu razgovora ili oko sto sati u „stand by“ režimu. Pored baterija, uz uređaj se isporučuju kablovi za povezivanje, AC adapter i kredit od 300 minuta za korišćenje Skype usluga.
Skype program obuhvata nekoliko usluga. Skype Out je usluga jeftinog telefoniranja putem Interneta s korisnicima u fiksnoj i mobilnoj mreži, Skype In se odnosi na komuniciranje s korisnicima iz klasičnih telefonskih mreža, a Skype Voicemail za govornu poštu. Pored toga ima i standardne usluge, kao što je identifikacija poziva, poziv na čekanje, povratni poziv i druge. U njegovom imeniku može se smestiti 200 unosa.
Zanimljivo je pomenuti i to da će se Skype usluga uskoro naći i na mobilnim telefonima. Skype je u saradnji s kompanijom iSkoot ponudio korišćenje VoIP usluga mobilnim operaterima i proizvođačima. Na taj način će se vlasnicima „pametnih“ mobilnih telefona omogućiti jeftino telefoniranje korišćenjem širokopojasnog Interneta. Pozivi će u tom slučaju s mobilne mreže ići na iSkoot-ov server, a zatim na mrežu Skype-a. Plaćanje mobilnom operateru obavljalo bi se na isti način kao i dosad, dok bi se Skype usluga posebno plaćala u zavisnosti od njenog korišćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

internetmobilni telefoniskypetelefoniranjevoip
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Mirjana Gabelić

    Skype koristim jer imam prijatelje u inostranstvu sa kojima tako pričam. Mislim da je to sjajna stvar i da će uskoro postati neophodna kao na primer mobilni telefoni. Ali, kao što to već kod nas biva, haos nastaje u vezi sa cenama usluga.

  • Vladica Lović

    Skype koristim već godinu dana i imam najbolja iskustva. Interesuje me, da li kod nas može da se kupi telefon pomenut u članku?