Sledeća generacija kompjutera – slušaju i vide

Način na koji međusobno komuniciraju neuroni u ljudskom mozgu mogao bi da inspiriše sledeću generaciju kompjutera, navode istraživači. Naučnici razvijaju nove kompjutere koji oponašaju građu neurona i način na koji oni međusobno razmenjuju informacije. Ovakav pristup dizajniranju računara mogao bi da dovede do velikog napretka njihove audio i vizuelne upotrebljivosti. To bi moglo da znači da bi kompjuteri budućnosti mogli da nauče da "gledaju" ili "slušaju", a ne da se samo oslanjaju na senzore. Istraživači se nadaju da će njihov rad pomoći i u razumevanju funkcionisanja nervnih ćelija.
Veštačke neuronske mreže postoje već više od 50 godina, ali njihovo funkcionisanje nije blisko radu pravih neurona. "Želimo da naučimo da koristimo biologiju za pravljenje kompjutera budućnosti. Mozak je mnogo kompleksniji od neuronskih mreža koje smo pravili dosad", kaže doktor Tomas Venekers s Univerziteta u Plimutu. On je dodao da bi kompjuterske komponente, zahvaljujući ovom istraživanju, mogle da postanu inteligentnije i da steknu kognitivne sposobnosti poput pamćenja i odlučivanja.
Tim doktora Venekersa uglavnom radi sa softverskim simulacijama, ali ekipa profesora Stiva Furbera iz Mančestera koristi neurone kao inspiraciju za proizvodnju novog hardvera. Cilj njihovog projekta SpiNNaker jeste da se napravi kompjuter koji je optimizovan za funkcionisanje po ugledu na biološke procese. Krajnji cilj, prema rečima profesora Furbera, jeste da se proizvede sistem koji kontroliše milijardu neurona na procesorima tipa ARM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

armaudiobiologijaćelijainteligencijakompjuteriljudski mozakneuronineuronska mrežaracunarispinnakervizuelno
Komentari (0)
Dodaj komentar