Slikanje na kiši i u vodi

Svoje trenutke sa odmora, na plaži ili u vodi bez problema možete sačuvati kao trajnu uspomenu. Takođe, na uzbudljivu vožnju čamcem, skuterom ili sličnim modernim napravama za kretanje po vodi podsećite se samo ako bacite pogled na fotografije koje ste tom prilikom snimili.

Što je pri tom najvažnije, ne morate brinuti o bezbednosti svog fotoaparata – kad je reč o vodi, naravno, i samo pod uslovom da imate pravi aparat koji voda ne može oštetiti i koji će i u tim uslovima normalno funkcionisati. Nekoliko modela takvih vodootpornih digitalnih fotoaparata (kamera) mogu se trenutno naći na tržištu. Svoj doprinos tome dala su četiri velika proizvođača digitalnih fotoaparata – Pentax, Casio, Sony i Ricoh.

PBO (Practical Boat Owner), najtiražniji britanski časopis iz oblasti nautike, napravio je pregled ponude vodootpornih modela digitalnih fotoaparata i 12. maja objavio ga na svom Web sajtu. U pitanju su jeftiniji digitalni fotoaparati namenjeni širokoj primeni (a ne aparati specijalno namenjeni podvodnom snimanju). Oni imaju posebno dizajnirano vodootporno kućište.

Prvo što je istaknuto kao vrlo bitno jeste razlika koja postoji u kategorizaciji ovih fotoaparata. Na njima se mogu naći oznake waterresistant i waterproof. Prvi naziv odnosi se samo na uređaje koji se mogu kvasiti, to jest koristiti pri kiši i nevremenu druge vrste. U tu kategoriju spada Pentax-ov model Optio 33WR i Casio-GV 20. Druga kategorija fotoaparata omogućava i fotografisanje pod vodom. To je moguće ostvariti pomoću aparata Sony Cybershot DSC-U60 i Ricoh Caplio 300G.

S obzirom na atraktivniju mogućnost primene u ovim uslovima, kao i povoljniju cenu (oko 250 dolara), pomenućemo osnovne karakteristike Sony-jevog modela. Sony Cybershot DSC-U60 je digitalni fotoaparat sa CCD čipom rezolucije dva megapiksela (1.632 x 1.234 piksela). Ima dimenzije 60,2 x 116,8 x 43,3 milimetra i masu od 191 grama. TFT LCD ekran je reflektivni, sa dijagonalom od jednog inča i 64.000 boja. Pored snimanja fotografija, koristi se i za snimanje video-klipova u trajanju od 15 sekundi (MPEG video-format, rezolucija 160 x 112 ili 640 x 480 piksela). Fotografije i video-inserti pamte se na memorijskoj kartici Sony Memory Stick sa kapacitetom od osam megabajta. Napaja se AAA baterijama, a sa računarom se može povezati USB priključkom. Ono što je sa gledišta ove priče najzanimljivije – može se koristiti za snimanja pod vodom do dubine od 1,5 metara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar