Sloboda – da, sloboda – ne

Hoće li Internet ostati slobodno mesto, bez ograničenja koja važe u fizičkom svetu, ili će postati isto toliko kontrolisan i nadgledan? Da li će mit o potpunoj slobodi govora i neograničenim mogućnostima komunikacije preživeti?

Poslednjih su se meseci pojačale polemike na ovu temu – onako kako raste pritisak vladinih organizacija, tako raste i bunt zagovornika slobode, privatnosti i ljudskih prava. Teško je reći ko je u pravu: nesputana razmena informacija i mogućnost anonimnosti na mreži mogu da budu upotrebljeni i u pozitivne i negativne svrhe.

Nedavno je Evropska komisija pokrenula inicijativu za postavljanje strožijih pravila koja se tiču Interneta i telekomunikacija – njihov predlog podrazumeva arhiviranje celokupne komunikacije koja se na mreži odvija, a sve u svrhe lakšeg otkrivanja kriminalaca i nelegalnih aktivnosti. Ruku na srce, Internet je postao „raj“ za čitavu „paletu“ prestupnika: od onih koji se bave krađom brojeva kreditnih kartica, preko pedofila, do terorista kalibra Osame Bin Ladena.

Novi propisi koji će biti predmet rasprave u narednim mesecima, podrazumevaju čuvanje pomenutih arhiva čitavih sedam godina. Naravno, nove obaveze bi se, pre svega, odnosile na Internet-provajdere, koji bi bili obavezni da beleže i čuvaju ovakve informacije i da ih, na zahtev policije, daju na uvid. Mnoge organizacije koje se bore za prava Internet-korisnika, slobodu govora i privatnost, smatraju da bi ovako nešto značilo početak „mračnog doba“, u kome bi vladine agencije imale potpunu kontrolu nad građanima, vršile neograničeni nadzor i ugrožavale osnovna ljudska prava. S druge strane, predstavnici policije tvrde (opravdano) da je, zahvaljujući Internetu, postalo lakše nego ikad isplanirati i sprovesti u delo kriminalnu radnju: pod velom anonimnosti, mnogi teroristi, poput Osame Bin Ladena, ostaju van domašaja zakona, vešto koristeći nove tehnologije.

Ko će biti ljudi koji će odlučiti gde se nalazi „zlatna sredina“? Da li je uopšte moguće pronaći takav oblik kontrole koji ne bi ugrožavao privatnost, a bio dovoljno efikasan u borbi protiv kriminala? I da li će svetska mreža biti prostor slobodne komunikacije ili novi „alat“ za špijuniranje, manipulaciju i kontrolu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar