Smartphone na testu inteligencije

Konačno je stigao dugo najavljivani Ericsson R 380 S – kombinacija PDA (Personal Digital Assistant) i mobilnog telefona, koji svom korisniku treba da olakša život. Da li novi Smartphone opravdava svoju ambicioznu cenu, koja na Zapadu iznosi oko 1.500 DEM, pokazaće Vam sledeći test.

Na prvi pogled: Smartphone izgleda kao sasvim normalan, nešto stariji mobilni telefon. Uz dimenzije od 130 x 51 x 26 mm nije naročito mali, a sa 165 grama ni naročito lak, ali upoređen sa svojim glavnim konkurentom Nokia 9110i, ipak deluje gotovo nežno. Kada se otvori poklopac sa tastaturom, ukazuje se izduženi grafički displej, kojim se rukuje pomoću plastičnog štapića, koji je smešten na poleđini uređaja. Akumulator štrči za oko pola centimetra, što iritira, ali inače, izrada Smartphone-a deluje prilično solidno.

Hardverska oprema: Kako navodi Ericsson, litijum-jonski akumulator snabdeva Smartphone strujom za 107 sati rada u režimu pripravnosti i maksimalno 4,5 sati razgovora. Na raspolaganju stoji memorija od 1 Mb, što je dovoljno za više stotina imena u imeniku. Grafički displej, osetljiv na dodir, ima četiri stepena kontrasta i kada je tastatura otvorena, ima veličinu od 360 x 120 tačaka. Mada je displej prijatno osvetljen, samo osvetljenje ima jednu neprijatnu grešku. Naime, do mile volje možete koristiti plastični štapić na displeju, ali automatski prekidač to neće registrovati kao akciju, već će nakon desetak sekundi isključiti svetlo. Kao što je za poslovne mobilne telefone već uobičajeno, R 380 S ima vibracioni alarm i priključak za eksternu antenu. Preko infracrvenog interfejsa ili serijskog kabla, koji spada u standardnu opremu, korisnik može svoj Smartphone da poveže sa Notebook-računarom ili drugim PDA. Integrisani modem omogućava prenos podataka brzinom od samo 9,6 kbit/s.

Funkcije: R 380 S ima većinu najvažnijih funkcija – imenik, kalendar, rokovnik, beležnicu, sat i jednostavan kalkulator. Imenima u imeniku se mogu pridružiti adrese, proizvoljan broj telefonskih brojeva, kao i E-Mail- i WWW-adrese. Postoji 14 unapred definisanih pozivnih tonova, a korisnik može dodatno da komponuje još 4 melodije. Glasovnom komandom, korisnik može da prihvati ili odbije poziv, što je naročito korisno kada se koristi Headset (eksterne slušalice i mikrofon) koji se dobija uz uređaj. Uz deset imena iz imenika se može pridružiti prepoznavanje glasa i biranje brojeva izgovaranjem odgovarajućeg imena, što funkcioniše izvanredno. Što se tiče samog telefoniranja, tu Smartphone spada tek u prosek, jer korisnik u toku razgovora neprekidno čuje tihi šum, a govornik na drugom kraju zvuči tiho i „tanko“, čak i kada je jačina zvuka maksimalna.

Posebnosti: Što se tiče mogućnosti koje olakšavaju mobilnu komunikaciju, R 380 S ne mora da se skriva. Postoji WAP-Browser i E-Mail-Client (POP3/IMAP, SMTP), a moguće je lančano slanje i prijem SMS-poruka i istovremeno slanje SMS-poruka i elektronske pošte na više adresa. Šteta, što Ericsson zabušava na temu faksova, jer prijem faksova nije moguć, a slanje je moguće samo preko SMS-servisa. U principu je Ericsson R 380 S lep uređaj, ali na žalost, dok neke opcije funkcionišu izvanredno, druge su realizovane neinventivno i komplikovano, tako da baš i ne opravdava svoj naziv – Smartphone. Ostaje nada, da će Ericsson brzo uvideti manjkavosti i ispraviti ih softverskim zakrpama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar