SMS generacija

Devojčice su, potvrđuju u američkom istraživačkom centru Pew, aktivnije u slanju SMS poruka, pa dnevno u proseku pošalju 80 poruka, dok dečaci napišu oko 30. Tri četvrtine američke dece i tinejdžera uzrasta između 12 i 17 godina ima mobilne telefone. Dnevno svako od njih u proseku pošalje i primi više od stotinak SMS poruka, što je taj oblik komunikacije pretvorilo u najpopularniji vid sporazumevanja među mladima. To je posebno zanimljivo telefonskim kompanijama i brojnim sociološkim i psihološkim istraživanjima.
Imati mobilni telefon postalo je deo civilizacijske i komunikacione kulture 21. veka, pa ankete potvrđuju da čak 87 odsto mladih Amerikanaca spava s mobilnim telefonom na jastuku da im slučajno ne promakne koja poruka. U analizi istraživačkog centra Pew, koji proučava kulturu i komunikaciju među mladim ljudima, zaključuje se da je broj SMS poruka znatno porastao u poslednje dve godine. Razgovor mobilnim telefonom postao je manje zanimljiv mladima od slanja SMS poruka, druženja na socijalnim internet mrežama, kao što je to Facebook ili od jednostavnih razgovora uživo.
Kolika je potreba za komunikacijom SMS porukama ili, kako neki psiholozi tvrde, kolika je opsednutost tim modernim vidom komunikacije potvrđuju i istraživanja koja pokazuju da mladi dok šetaju, igraju se ili provode vreme na rođendanima ili zabavama, dakle, dok su u neposrednoj blizini svojih vršnjaka, radije svoje misli i komentare ispisuju SMS porukama nego što ih izgovaraju licem u lice.
Amanda Lenhart iz Pew-a tvrdi da je erupciji komunikacije SMS-ovima među mladima pogodovalo ukidanje ograničenja u dužini poruke, na šta su se odlučile telefonske kompanije kako bi privukle što više pretplatnika. Njima je slanje SMS poruka jednostavnije i pristupačnije, jer za razliku od telefonskog razgovora, koji mogu da čuju roditelji, nastavnici ili prijatelji, ovu komunikaciju obavljaju tiho i na svakom mestu noseći u džepu mobilni telefon, koji je lakši je i brži od računara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decacidevojčicefacebookkompjuterikomunikacijakucanjemobilni telefoniporukerazgovorslanjeSMStinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar