SMS poruke lusteru

Multimedijalna umetnost sa primenom novih tehnologija više nije neobična pojava. Vrlo često ti ekstravagantni eksponati imaju veze sa mobilnom mrežom i telefonima. Posebno je atraktivan prijem tekstualnih SMS i multimedijalnih MMS poruka. Upravo takav unikatan primerak eksponata – kristalnog lustera sa mogućnošću prikazivanja SMS poruka, izložen je na nedavno održanoj izložbi Crystal Palace Collection for 2004. Prikazala ga je kompanija Hause of Swarowski, poznata po izradi unikatnog nakita i drugih predmeta od kristala.

Autor ovog eksponata, koji nosi kontroverzni naziv Lolita, jeste već poznati umetnik savremenog multimedijalnog dizajna Ron Arad. Njegov eksponat predstavlja neobičan i jedinstven spoj klasičnog stilskog dizajna i trenutno aktuelnih i modernih tehnologija. Nakon nastupa na pomenutoj izložbi, Lolita je prikazana u Milanu (na izložbi dizajna Milan Design Week). Kao i u prethodnom slučaju, predstavljala je atrakciju koja je okupila najveći broj posmatrača.

Ron Arad je svoj eksponat napravio koristeći tablu sa 2.100 kristalnih elemenata i 1.050 LED dioda za dobijanje vizuelnog efekta. Tim elementima ovog neobičnog lustera dodat je 31 procesor (Intel Itanium 2). Elektronske komponente povezane su kablovima ukupne dužine od jednog kilometra. Sva ta tehnika upotrebljena je kako bi se omogućilo svetlosno prikazivanje SMS poruka koje Lolita (to jest, njen autor) prima od poznanika, prijatelja i svih ostalih zainteresovanih da šalju takvu poruku.

Svim pomenutim elementima treba dodati i uređaj za komuniciranje i prijem poruka – mobilni telefon. Ron Arad za tu svrhu koristi model Nokia 6120. To je stariji model (septembar 2000) dualnog telefona sa dimenzijama 130 x 47 x 18 milimetara i masom od 114 grama. Ima ekran rezolucije 96 x 60 tačaka sa zelenim pozadinskim svetlom. Koristi litijumske baterije, koje mu omogućavaju neprekidan rad u trajanju od 270 minuta, dok u stand by režimu traju 260 sati. Pristup Internetu ostvaruje se podrškom Wap 1.1 protokolu. U ovom slučaju najvažnija mu je već uobičajena opcija prijema tekstualnih poruka. One se prikazuju na medijumu (lusteru) pomoću svetlosti, što izgleda izuzetno efektno. Cena ovog eksponata zasad nije poznata. U svakom slučaju, može se pretpostaviti da će biti u istoj meri ekskluzivna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar