Snimanje muzike sa Interneta

Na Internetu iz dana u dan raste broj radio-stanica koje emituju svoj program preko ovog medija. Naravno, razlog ovako velikom broju radio-stanica jeste relativna jednostavnost uspostavljanja jedne ovakve radio-stanice i mali troškovi. A prednosti su velike, posebno za slušaoce – zamislite kako bi jedan naš iseljenik koji se recimo nalazi u Australiji slušao lokalnu radio-stanicu svog zavičaja da nema Interneta. Ovo je sve bio uvod u priču kako snimiti određene muzičke sadržaje koje emituju radio-stanice.

Kao prvo, potreban vam je bilo koji program za slušanje Internet radio-stanica. Na raspolaganju nam stoji veliki broj programa, koji su uglavnom besplatni, a neki od njih su:

  • Windows media player – besplatan program koji dobijate uz instalaciju operativnog sistema.
  • WinAmp-ov program za slušanje radio-stanica, koji možete skinuti sa lokacije: http://www.shoutcast.com/waradio.phtml
  • MusicMatch – program koji se najviše preporučuje početnicima u ovoj oblasti, a može se skinuti sa lokacije: http://musicmatch.com
  • StreamRipper32 – jednostavan program za snimanje MP3 stream-ova na vaš hard-disk

Kada „skinete“ neki od ovih programa i instalirate ih na svoj sistem, možete krenuti u potragu za zanimljivim radio-stanicama. Većina ovih programa prvenstveno je namenjena reprodukciji emisija Internet radio-stanica, a snimanje sadržaja je sekundarno, odnosno kod nekih se i ne pojavljuje kao opcija.

Kada ste zadovoljili sve uslove za slušanje Internet radija, možete početi sa snimanjem sadržaja najjednostavnijom solucijom – korišćenjem Windows-ovog Sound Recorder-a. Da biste pokrenuli program, sa desktopa idite putanjom Start > Programs > Accessories > Entertainment/Mulitimedia i kliknite Sound Recorder. Kada zapazite zanimljivu deonicu emisije, kliknite dugme Record, pa na kraju kliknite Stop. Snimite upravo snimljeni stream preko menija File > Save As, unesite naziv fajla i snimite ga pod ekstenzijom *.wav (jedino mogućom). Nakon ovoga možete upotrebiti neki od konvertora, za konvertovanje ovog *.wav fajla u MP3.

Ipak, preporučujemo vam da skinete recimo StreamRipper32 i vrlo jednostavno snimite MP3 emisije (muzika, govor…) na hard-disk. Pokrenete program, unesite lokaciju radio-stanice i uživajte. Kada počne emitovanje MP3 numera, kliknete dugme Record i snimite željenu pesmu. Dobra stvar kod ovog svojevrsnog player-a jeste to što prepoznaje ID3 zapise (zapise sa podacima o izvođaču, nazivu pesme, trajanju i sl.) i automatski ih snima za vas, tako da ih ne morate ručno unositi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miodrag Čbrilović

    Bravo, pravo u epicentar, dovoljno i za one koji nisu stručnjaci. Samo nastavite.
    Pitao sam mnoge koji znaju dosta o komputerima ali nisu znali odgovor. Hvala