Sony Ericsson U10i Aino

Sony Ericsson U10i Aino je elegantno dizajniran klizni telefon s crnom ili belom maskom, velikog ekrana osetljivog na dodir i poslovično kvalitetne izrade. Uz njega dolazi docking station, koji služi kao interfejs prema računaru, punjač i veza sa Bluetooth uređajem, koji se ujedno koristi i kao antena za prijem radio-signala.
Ekran rezolucije 432×240 piksela veoma je kvalitetan i dobre vidljivosti u različitim uslovima osvetljenja. Nažalost, osetljivost na dodir mu je relativno loša, pa je, na primer, ukucavanje veb-adrese u Operi skoro nemoguće. Sony Ericsson U10i Aino je hibridni uređaj, što znači da ćete većinu operacija ipak obavljati na klasičan način, korišćenjem tastature. U stvari, navigacija dodirom moguća je samo pri pregledu multimedijalnih sadržaja i upotrebi kamere, kroz meni koji izgledom i logikom navigacije odskače od ostatka softvera u telefonu.
Međutim, ni tu sve nije savršeno. Na primer, kada jednom uđete u neki meni, ne postoji način za jednostavan povratak na početnu stranicu (osim da otvorite i zatvorite telefon ili pritisnete taster za zaključavanje); jedina touch aplikacija iz koje se može u potpunosti izaći je kamera. Pored toga što više izgleda kao dodatna aplikacija nego integralni deo telefona, uz javljanje na pozive ovaj meni je jedino mesto gde ćete moći da iskoristite upravljanje dodirom.
Sam softver tipičan je za ovu marku telefona, prilično logičan i pregledan, iako na trenutke spor taman toliko da vas iznervira; primera radi, ako treba da pročitate i obrišete nekoliko poruka zaredom. Mala zamerka ide i na praksu odvajanja SIM od ostalih kontakata i nemogućnost njihovog zajedničkog pretraživanja. Na ugrađenu kameru nema skoro nikakvih zamerki – 8,1 megapiksela je impresivan broj.
Iako fotografije (najveće rezolucije 3264×2448) ponekad nisu "čiste" kao one uslikane boljim digitalnim fotoaparatima, pogotovo noćne, gde zbog dužine ekspozicije fotografisanje "iz ruke" skoro da i nije moguće, kamera zaslužuje veoma visoku ocenu. Ugrađeni LED blic i memorijska kartica microSD od 8 GB čine telefon Sony Ericsson U10i Aino veoma dobrim priručnim fotoaparatom. Kamera snima video u standardu MPEG4, do 30 slika u sekundi, rezolucije 640 x 480 piksela. Mala zamerka ide na račun toga što objektiv nije ni na koji način zaštićen, pa bi se lako mogao ogrebati ili zamrljati.
Za visoku ocenu su i mogućnosti povezivanja ovog telefona, o čemu brinu HSDPA, Bluetooth i prilično dobra wireless podrška. Zanimljivo, Sony Ericsson U10i Aino podržava i SIP VOIP protokol, kao i GPS, za koji su već instalirane aplikacije Google Maps i WisePilot. Reprodukcija video materijala sa YouTube-a kroz ugrađeni YouTube plejer donosi dosta problema; pored dosta loše slike, često je i zastajkivanje i nesinhronizovanost slike i zvuka. Ugrađeni brauzer je loš, ali ako uspete da se uz njegovu pomoć dočepate Operinih veb-stranica i da skinete njen besplatni veb-brauzer, uživaćete u brzom i preglednom surfovanju uz navigaciju dodirom (touch radi sa svim Java aplikacijama koje ga podržavaju).
Kao telefon koji je namenjen mlađoj populaciji, Sony Ericsson U10i Aino ima i mnogo opcija za zabavu. Uz već pomenute multimedijalne mogućnosti i ugrađen radio sa RDS-om, tu je i remote play funkcija, pomoću koje se bežično možete povezati sa svojim PlayStation 3. Takođe, pripadajući Bluetooth adapter, pored hands-free razgovora, nudi i mogućnost kontrole reprodukcije muzike (play/pause, jačina), a postoji i klasični 3,5-milimetarski slot za slušalice, čime ovaj uređaj objedinjuje mogućnosti mobilnog telefona, muzičkog plejera, fotoaparata i igračke konzole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

8 gb8 megapikselaainobluetoothfotoaparathsdpaled blicmicrosdmobilni telefonimpeg4soni eriksonsony ericssonu10i
Komentari (0)
Dodaj komentar