Spasonosna pumpa

Pre samo tri meseca, Britanac Peter Houghton, 61 godinu star, nije mogao da ustane iz kreveta a lekari su mu prognozirali još samo par nedelja života. Njegovo srce je radilo sa samo 10% kapaciteta i nijedna poznata operativna metoda nije mogla da mu pomogne.

Danas, Peter šeta, vežba i planira šta će dalje sa svojim životom! Nova revolucionarna metoda i mali uređaj ugrađen u njegovo srce su ga bukvalno povratili iz mrtvih. Operacijom koja je izvršena u John Radcliffe bolnici u Oksfordu u njegovu levu komoru je ugrađena pumpa „Jarvik 2000“, koja je u potpunosti preuzela ulogu istrošenog srčanog mišića. Pionirski poduhvat je trajao 14 časova, a kardiohirurg Stephen Westaby je više nego zadovoljan. Pumpa savršeno obavlja svoju funkciju sakupljajući krv iz srca i šaljući je nazad u telo, a pacijentu su se u znatnoj meri nomalizovali pritisak i funkcije jetre.

Kabl koji dovodi energiju pumpi, „putuje“ od srca kroz grudi i vrat, izlazi kroz lobanju i spušta se do baterija koje Peter nosi zakačene za struk. Baterije se moraju menjati svakih 8 sati, a brzina rada pumpe se manuelno kontroliše i podešava u skladu sa fizičkim aktivnostima.

Lekari se nadaju da će ova nova metoda postati uskoro standardna procedura i zameniti visokorizičnu transpaltaciju srca koja je do sada bila jedino rešenje za ovakve pacijente.

„Znao sam da je smrt blizu. Osećao sam se potpuno iscrpljeno i pripremao za kraj“, kaže Peter. „Sada opet mogu da šetam i razmišljam šta ću da uradim sa ostatkom svog života!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar