SQL – Uvod

Upitni jezik SQL služi ka kreiranje, organizaciju i manipulaciju podacima u bazama podataka. Sam nastanak jezika se vezuje za IBM-ovu istraživačku laboratoriju u San Hozeu (Kalifornija), gde je SQL razvijen kasnih sedamdesetih godina. Sama skraćenica „SQL“ znači struktuirani upitni jezik (Structured Query Language). Jezik je originalno razvijen za IBM-om proizvod „DB2“ (relational database management system, ili RDBMS, sistem za upravljanje relacionim bazama podataka). U stvari SQL je učinio mogućim sisteme za upravljanje relacionima bazama podataka. SQL je neproceduralni jezik, za razliku od proceduralnih jezika ili jezika treće generacije (kada je nastao), kao što su COBOL i C.

Karakterstika koja odvaja DBMS od RDBMS, je ta da je RDBMS skup ili set-orijentisan jezik za upravljanje bazama, ovo znači da se svi procesi odvijaju nad određenim skupom podataka. Trenutno u svetu postoji više standarda SQL jezika, najpoznatije su: ANSI-92, ISO, Microsoft SQL itd. U principu osnovni standard je ANSI, tako da se svi drugi standardi za neki stepen razlikuju od ovog, u najvećem broju slučajevima radi se o proširenjima osnovnog SQL standarda kojima se ovaj jezik pretvara u pravi proceduralni jezik.

Za primere u sledećim člancima koristićemo Microsoft SQL i njihov sistem za upravljanje bazama podataka „MS SQL Server“. Microsoft je ušao u svet SQL-a kupovinom licence od „Sybase“-a, za osnovne blokove koji grade SQL Server. Tako da se zajedničkim naporom Sybase-a, Ashton-Tate-a i Microsoft-a došlo do prve mogućnosti korišćenja relacionih baza podataka na PC platformi, 1988. godine. Od 1993. godine Microsoft samostalno razvija ovaj sistem. Osnovna prednost ovog sistema je jednostavnost u korišćenju i administriranju, što je inače glavni problem kod sistema drugih proizvođača (velika složenost i veće cene). Još jedna od mnogih prednosti ovog sistema je skalabilnost. Šta ovo znači u praksi? Vaša firma može, na primer, da poseduje nekakvu bazu podataka koja radi u MS Access-u, te kako vaša firma napredije i proširuje se, pred nju se postavljaju i veći zahtevi. Kada dođete do određene kritične tačke moćićete vrlo jednostavno da sve vaše podatke iz Access-a, prebacite na SQL Server platformu, i na taj način obezbedite redovno funkcionisanje firme, bez mnogo napora i ulaganja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

programiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar