Srpska delegacija kod Bila Gejtsa

Američka kompanija Microsoft pokloniće besplatne licence za svoj softver svim školama u Srbiji, učestvovaće u razvoju informacione tehnike i elektronizaciji državne uprave u Srbiji, a u Beogradu bi uskoro trebalo da bude otvorena i kancelarija najmoćnije svetske softverske kompanije. Svrha kancelarije će biti uspostavljanje poslovnih partnerstava sa firmama u našoj zemlji. Sve ovo je dogovoreno prilikom posete delegacije Vlade Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem sedištu Microsoft-a u američkom gradu Redmondu.

“Naša zemlja i Microsoft dele istovetnu viziju Srbije kao informatičkog društva, a ovi konkretni dogovori predstavljaju presedan u istoriji Microsoft-ovog poslovanja”, rekao je sekretar Agencije Vlade Srbije za razvoj informatike i Interneta Branislav Anđelić u izjavi za sajt Serbia Info, naglašavajući da je poslovna politika Microsoft-a da svoje kancelarije u dotičnoj zemlji otvara tek na određenom stepenu prihoda, dok će u Srbiji biti načinjen izuzetak, pošto, zbog poznate situacije sa upotrebom nelicenciranog softvera, Microsoft u našoj zemlji u prethodnim godinama nije imao gotovo nikakve prihode.

Osim toga, apsolutni je presedan da Microsoft jednoj državi, bez ikakvog uslovljavanja, naprosto pokloni softverske pakete.

Prilikom susreta srpske delegacija predvođene Đinđićem sa osnivačem i vlasnikom kompanije Vilijamom Gejtsom (William Gates) i njenim predsednikom Stivenom Balmerom (Steven Ballmer), postignuti su i određeni konkretni dogovori. Radi se o dvama razvojnim projektima u oblasti e-government-a, tj. razvoja informacione tehnike i elektronizaciji državne uprave u Srbiji.

“Ti projekti biće koncentrisani, pre svega, na zdravstvo i obrazovanje, a glavna prednost ovakvog elektronskog poslovanja je velika ušteda u novcu i vremenu. Isto tako, ovakvi projekti omogućavaju striktno praćenje svih troškova i njihovu apsolutnu kontrolu, a ovaj način rada omogućiće Vladi Srbije da bude efikasna i efektivna. Krajnji cilj je poboljšanje života građanâ, jer će kontakti sa državom postati znatno brži, manje birokratizovani i efikasni”, poručuje Dejan Cvetković, specijalista za e-upravljanje u jednoj od ispostava kompanije, Microsoft Canada.

G. Balmer je izrazio veliko zadovoljstvo dogovorima postignutim sa Đinđićem sa kojim je, kako kaže, “našao zajednički jezik”.

“Premijer Srbije je, kao veoma dinamičan čovek, insistirao da se mnogo toga uradi odmah. Microsoft će, sa svoje strane, mnogo toga odmah i započeti, ali se radi o dugotrajnim procesima”, istakao je Balmer, sa zadovoljstvom prihvatajući poziv premijera Đinđića da u najskorije vreme poseti Beograd.

Srpska delegacija je saglasna u oceni da rezultati ove kratke, ali plodotvorne posete u mnogome prevazilaze očekivanja koja su na početku imali.

Zaključak koji se iz svega može izvući je da je srpska Vlada u Microsoft-u verovatno stekla dugoročnog strateškog partnera koji će biti spreman da svoje znanje i iskustvo, a pre svega u oblasti e-government-a, prenese u Srbiju i da obrazuje kadrove koji će, sa srpske strane, učestvovati u formiranju savremenog informatičkog društva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar