Šta donosi novo Word 2002? (II deo)

Nastavljamo priču o novom Word-u, sa još jednim poboljšanjem. Kao što sigurno znate, pređašnje verzije Word-a nisu imale mogućnost višestruke selekcije nekontinualnog teksta. U isto to vreme Excel je imao tu mogućnost, mogli ste recimo da napravite prvu selekciju, pa da zatim držeći taster „Ctrl“ selektujete neki drugi segment teksta, na drugom mestu. Na taj način ste mogli da na nepovezane sadržaje (uglavnom delove teksta) primenjujete iste aktivnosti, kao što su: formatiranje, premeštanje ili brisanje.

Koliko puta ste samo, tražili neku mogućnost za sortiranje elemenata u tabelama u slučajevima kada treba da izvršite sortiranje po nečemu drugom osim prve reči u ćeliji? Na primer, kada imate kolonu čije ćelije sadrže imena i prezimena, niste mogli da sortirate tabelu po prezimenu, jer se za sortiranje uzimao ceo sadržaj ćelija (znači, ono što je prvo – ime). Microsoft je dodao tu funkcionalnost, pa tako sada možete uraditi željeno sortiranje (slučaj kada su ime i prezime odvojeni praznim mestom), preko „Sort“ dijalog prozora i padajuće liste „Using“ (vidi sliku).

Da li ste ikada radeći u Print Layout prikazu želeli da uklonite zaglavlja i podnožja virtuelnih stranica papira, i da radite u prikazu koji je sličan „Normal„-u? Izgleda da niste usamljeni u ovom mišljenju, jer je i sam Microsoft dodao ovu opciju. Sada možemo da sakrijemo bele praznine (margine) sa vrha i dna „stranica“. Biće potrebno da pozicionirate pokazivač miša između dve „stranice“ i da dvostruko kliknete, ili da izaberete meni „Tools> Options> View“, te da deaktivirate opciju „White space between pages„. Prelaz između dve stranice je obeležen tankom linijom, a vertikalni lenjir se prikazuje samo za stranicu gde se nalazi insertion point (kursor), tako da nećete imati problema da prepoznate kraj jedne i početak druge stranice. Sa daljim upoznavanjem mogućnosti koje donosi novi Word nastavljamo u sledećem prilogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar