Šta se dešava kada se svet okrene naopačke?

Zaista, šta bi se desilo sa našim mozgom i našim telom kada bi duže vreme nosili naočare koje sve što je daleko približavaju, a sve što je blizu udaljavaju? I koje, pored toga, sve oko nas prikazuju naopačke? Na ovakva i slična pitanja će dati odgovor dobrovoljci iz Bristola, Velika Britanija koji će učestvovati u seriji čudnih eksperimenata koji će biti snimani, a zatim i prikazani na britanskoj televiziji za vreme Božićnih praznika.

U bristolskom Explore@Bristol naučnom centru će razni eksperimenti pokušati da odgovore na pitanje kako se ljudski organizam i um ponašaju u stresnim, neuobičajenim situacijama, kada je čovek prinuđen da na potpuno drugačiji način doživljava realnost i svet oko sebe. Svi učesnici su morali prvo da prođu psiho-fizičke testove, kojim se utvrđivalo da li su spremni za nove, neobične, stresne okolnosti ili ne. U već pomenutom eksperimentu sa „uvrnutim“ naočarama učestvuje student psihologije Tracey Peters, koja opisuje svoja čudna iskustva: „Sve što mi je nekad predstavljalo dnevnu rutinu, sada je izazov i izuzetno zbunjujuće za mene. Obično obedovanje predstavlja problem, jer sve vidim izokrenuto, tako mi se dešava da ne mogu da viljuškom nabodem komad mesa ili umesto da prinosim kašiku ustima, moja se ruka kreće od mene“. Ona sve vreme trajanja eksperimenta nosi ove naočare, a kada ih skida na oči joj se stavlja crni povez, da se mozak ne bi ponovo privikao na normalnu situaciju.

Pored ovog, jedan od zahtevnih testova će biti sprečavanje izabrane trojke dobrovoljaca da spavaju tokom 60 sati. Poznato je da ljudi mogu mnogo duže da izdrže bez hrane i vode, nego što to mogu bez sna. Jedan od učesnika ovog testa ističe da će biti veoma bitna podrška koju bi trebali jedni drugima da daju tokom nespavanja. „Ali sumnjam da ćemo u toj situaciji ostati prijateljski raspoloženi jedni prema drugima. Situacija ekstremnog stresa će doneti napetost s kojom ćemo morati da se izborimo“, kaže on.

Čitav eksperiment će se izvoditi u stilu „reality show“ programa, kakav je popularni „Big Brother“. Web-kamere će neprekidno snimati i emitovati slike iz prostora gde se učesnici nalaze, tako da će zainteresovani moći da situaciju prate preko Interneta, ali i da kontaktiraju „zamorce“. I sve to preko sajta BBC-ija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar