Šta vam je sve potrebno za gledanje DVD filmova?

Jedan od osnovnih motiva za nabavku DVD-čitača je mogućnost gledanja filmova u visokokvalitetnom ugođaju. Kvalitetna slika i digitalni zvučni zapis smeštaju se na relativno mali prostor, pa su slika i zvuk kodirani – kompresovani. Film koji želite da gledate uz pomoć DVD-čitača, kompjuter (procesor) treba da dekodira, da bi mogao da ga prikaže na ekranu vašeg monitora. Pri tome, postoje dva načina dekodiranja:

  • softverski – kada posao dekodiranja vrši program za gledanje DVD sadržaja, i to unutar procesora grafičke i zvučne kartice.
  • hardverski – kada se posao dekodiranja vrši u posebnoj, dodatnoj PCI kartici (MPEG 2) za dekodiranje.
Hardversko dekodiranje je prvenstveno namenjeno slabijim računarskim konfiguracijama, gde ne bi smeli da dodatno opteretimo centralni procesor, zbog ukupne efikasnosti sistema. Ovaj način ponekad može dati sliku i slabijeg kvaliteta od softverskog načina, s tim što sa ovom karticom imate uglavnom i TV izlaz (S-video i kompozitni) pa u filmovima možete uživati i na većim dijagonalama. U slučaju da imate bolji račinar, preporučujemo softverski način dekodiranja.

Minimalni hardverski zahtevi za softversko dekodiranje su: procesor Celeron 266 MHz, 64 MB RAM-a i AGP kartica sa 8 MB memorije. Ipak, ovo je samo minimum, za komotno gledanje i glatku sliku biće vam potrebna nešto jača konfiguracija: procesor Pentium II 400 MHz, 128 MB RAM-a i grafička kartica sa 16 MB memorije. Što se tiče minimalnih zahteva kod hardverskog načina dekodiranja, minimalni zahtevi su mnogo manji: procesor Pentium 166 MHz, 64 MB RAM-a i bilo koja grafička kartica (modernija). Kada je reč o dekodiranju zvuka, minimalan zahtev kod softverskog dekodiranja predstavlja zvučna kartica sa podrškom za 48 kHz dekodiranje zvuka, a kod hardverskog dekodiranja nemate nikakve zahteve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar