STAIR – baterije koje se pune vazduhom

Istraživanja o novim tehnologijama za baterije na Univerzitetu St. Andrews u Velikoj Britaniji dala su rezultate koji bi u budućnosti mogli da dovedu do proizvodnje punjivih baterija čiji je energetski kapacitet i deset puta veći od baterija koje se koriste danas.
Profesor Piter Brus (Peter Bruce), jedan od istraživača, izjavio je da su rezultati njihovog istraživanja daleko bolji od onih kojima su se nadali. Na hemijskom odeljenju univerziteta istraživači pokušavaju da u baterijama zamene elektrode od litijumovog kobalt-oksida poroznim ugljenik elektrodama. Nove elektrode omogućile bi litijumovim jonima i elektronima reakciju s kiseonikom iz vazduha okolnog prostora. Takve baterije pokazale su i do deset puta veći energetski kapacitet od današnjih litijum-jonskih baterija.
Pored povećanog kapaciteta, ove vazdušne baterije, nazvane STAIR (St. Andrews Air), bile bi i daleko jeftinije za proizvodnju od današnjih, jer je porozni ugljenik mnogo jeftiniji od litijumovog kobalt-oksida, a kiseonik uzet iz vazduha oko baterije, umesto nekog reagensa uskladištenog u kućištu baterije, takođe pozitivno utiče na konačnu cenu, jer pojeftinjuje sam proces proizvodnje baterija. Očekuje se da bi te vazdušne baterije znatno pomogle automobilskoj industriji u razvoju automobila na električni pogon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baterijana vazduhnauka
Komentari (0)
Dodaj komentar