Štampanje mobilnih telefona

Zamislite da možete da download-ujete mobilni telefon sa Interneta, a zatim ga i odštampate na štampaču. Ma koliko ovako nešto delovalo šašavo ili bizarno, to je upravo ideja kojoj se posvetio jedan izraelski naučnik.

Andrew Shipway, sa Univerziteta u Jerusalimu, tvrdi da je ovako nešto moguće. Sudeći po njegovim istraživanjima, integralno kolo je moguće odštampati na papiru koji je obogaćen metalom paladijumom i uz upotrebu odgovarajućih hemikalija. Sadašnji proces proizvodnje integralnog kola zahteva i do nekoliko sati rada, dok bi se kolo iz štampača pojavljivalo za samo desetak minuta.

Na ovaj način, tvrdi on, bilo bi moguće skidati mobilne telefone sa Interneta, pa čak ih i dizajnirati po svom nahođenju. Takođe, korisnici bi mogli da kupuje i posebne autobuske karte ili ulaznice za utakmice, koje bi štampali, a zatim i koristili.

Iako je za svoje ideje dobio specijalnu nagradu Univerziteta na kome radi, Andrew Shipway priznaje da je trenutak u kome će ovako nešto biti moguće još uvek daleko. „Moguće je odštampati integralno kolo, ali još nije pronađen način da se na ovaj način dobijaju i mikročipovi“, kaže on. U svakom slučaju, ideja je interesantna i navodi na razmišljanje o tome šta ćemo sve moći da skidamo sa Interneta u budućnosti i kakve ćemo štampače koristiti. Ako ne mi, onda generacije koje dolaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar