Starije žene spavaju duže od muškaraca

Starije žene u proseku spavaju bolje od muškaraca, iako se više žale na probleme sa snom, zaključak je holandske studije sprovedene u Medicinskom centru Erasmus u Roterdamu. Holandski tim kojim je rukovodio dr Hening Tiemer (Henning Tiemeier) došao je do ovog zaključka posle ispitivanja uzorka od 956 muškaraca i žena starosti od 59 do 97 godina. Ispitanici su tokom šest uzastopnih dana vodili dnevnik u kojem su procenjivali koliko su prethodne noći spavali i koliko im je trebalo da zaspe.
Pored toga, učesnici u istraživanju su tokom tih noći na članku ruke nosili i uređaj aktigraf, koji je registrovao koliko dugo su se mirno odmarali, a koliko su se prevrtali u postelji ili pomerali na drugi način. Muškarci su u proseku tvrdili da su noću spavali sedam sati, a žene da su spavale šest sati i 45 minuta. Muškarci su, takođe, procenjivali da im je u proseku bilo potrebno 20 minuta da se uspavaju, dok su žene procenjivale da im je trebalo pola sata.
Međutim, rezultati s aktigrafa pokazuju da su muškarci u proseku spavali manje od šest i po sati, a žene 15 minuta duže. Muškarci su se i češće budili tokom noći. Slabiji kvalitet muškog spavanja samo delimično može da se pripiše činjenici da su pili dvostruko više alkoholnih pića nego žene, ističu holandski stručnjaci. Stariji ljudi u principu spavaju manje od mlađih i san im je lakši, ali to ne znači da svima preti nesanica i da su u pitanju nekakve dramatične promene, naglašavaju oni. Tim iz Roterdama napominje da za slabiji noćni san može biti krivo i to što mnoge starije osobe ležu vrlo rano i što malo odremaju i u toku dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muškarcinaukasanspavanježene
Komentari (0)
Dodaj komentar