Stiv Džobs opet ima „ideju“!

Stiv Džobs (Steve Jobs), idejni pokretač kompanije Apple, najavljuje bum mobilnih oglasa. Mobilno oglašavanje obećava, procenjuju analitičari, a Džobs planira da uzme veliki deo tržišnog kolača i da promeni način oglašavanja i puteve prihoda.
Džobs ne posustaje u svojim zamislima i najavljuje iAd. Posle lansiranja iPad-a, najnovijeg računara ove kompanije, prema kojem su mnogi bili skeptični, ali ih podaci o prodaji neprestano demantuju, Džobs je odlučio da osmisli i nov način zarade novca i da se ubaci u tržište oglašavanja putem mobilnih aplikacija, koje još uvek nije profitabilno. Međutim, mobilno oglašavanje obećava, procenjuju analitičari, a pored toga što planira da dobro zaradi, Džobs će sigurno pobrkati planove svom velikom suparniku Google-u.
Zasad je mobilno oglašavanje skromno, pa je Džobs unapred, "za sitne pare" – 300 miliona dolara, kupio kompaniju Quattro Wireless. Naravno, u poređenju s trenutnom vrednošću kompanije Apple, koja iznosi 217 milijardi dolara. Analitičari potencijale mobilnog oglašavanja do 2013. godine dižu i do 700 miliona dolara, od kojih bi baš iAd mogao da uzme oko 380 miliona, ali dalje mogućnosti su, tvrde upućeni, neslućene. Džobs smatra da je mobilno oglašavanje zaista moguće krojiti prema pojedincu i njegovim potrebama i interesovanjima, slično kao što Google misli da je putem Gmail-a moguće tačnije "ciljati" oglase prema pojedincima.
Apple može, primera radi, da koristi mobilne telefone i lokaciju korisnika kao bazu za ponudu oglasa na osnovu toga gde se korisnik nalazi. U Apple-u tvrde da žele da pomognu programerima aplikacija da zarade uz oglase ne bi li i dalje razvijali nove aplikacije i nudili ih besplatno. "Mnogi zasad stavljaju oglase u apps-ove, ali to još uvek izgleda jadno", izjavio je Džobs, koji planira da iAd-sovima pogura svoje mobilne uređaje na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

applegoogleiadipadjabukakompjuterimobilni telefonimobilno oglašavanjereklamareklamestiv džobs
Komentari (0)
Dodaj komentar