Stiven Hoking upozorava na vanzemaljce (video)

Želja da napokon saznamo da li postoji život izvan Zemlje jedna je od većih opsesija velikog broja naučnije, među njima i slavnog fizičara Stivena Hokinga.

U svom novom online filmu, Stephen Hawking’s Favorite Places, svetski poznati naučnik upozorava da prilikom traženja života u svemiru moramo da budemo oprezni, pogotovo ako je reč o naprednim bićima.

Prema njemu je sasvim realna opcija da posledice prvog kontakta sa vanzemaljcima za ljude budu jednako pogubne kao i one za izvorne Amerikance nakon kontakta sa prvim evropskim istraživačima (genocid, između ostalog).

U filmu Hoking vodi na put svemirom u zamišljenoj SS Hoking svemirskom brodu i pritom staje na pet lokacija. Jedna od njih je i 16 svetlosnih godina udaljena planeta Gliz 832c, trećia najbliža planeta Zemlji koja je potencijalno naseljiva. Na toj planeti Hoking iznosi svoja razmišljanja o vanzemaljcima:

– Što sam stariji, to sam više uveren da nismo sami. Nalazim se na čelu globalne inicijative koja želi da pronađe život van Zemlje. Tokom projekta Breakthrough Listen pretražićemo najbližih milion zvezda u potrazi za životom, a ja znam gde treba da počnemo sa potragom. Jednog dana mogli bismo da dobijemo signal sa planete Žizel 832c, ali nisam siguran da li treba da odgovorimo – rekao je Hoking, kome ovo nije prvi put da upozorava na vanzemaljce koji bi mogli da budu neprijateljski raspoloženi, podseća Gardijan.

– Ako su milijardama godina ispred nas biće moćniji i mogli bi nas gledati kao ništa vrednije nego što mi smatramo bakterije – kazao je Hoking.

Svoju emisiju Hoking je ipak završio u tipično znatiželjnom tonu:

– Moj cilj u životu je jednostavan. Potpuno razumevanje svemira. Oduvek sam želeo da istražujem svemir – zaključio je Hoking.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

naukastiven hokingsvemir
Komentari (0)
Dodaj komentar