Stižu nova pravila: Lakše ćete kontrolisati privatnost na Fejsu

Fejsbuk je odlučio korisnicima da olakša pronalazak postavki privatnosti, a po prvi put su objavili načela po kojima brinu o privatnosti korisnika. Novi centar za privatnost na Fejsbuku imaće sve temeljne postavke na jednom mestu, a dizajnirali su ga prema informacijama korisnika, stručnjaka i zakonodavaca. Kako bi korisnicima olakšali kontrolu nad time ko ima pristup podacima, objaviće i edukativna videa.

– Kontrole privatnosti jedino su moćne ako ih znate pronaći – kaže Erin Egan, Fejsbukova šefica za privatnost.

Ove promene najavili su na Dan privatnosti podataka, ali i uoči uvođenja Opšte uredbe o zaštiti podataka, poznatije kao GDPR. Uredba stupa na snagu u maju, ali Fejsbuk je već sada odlučio korisnicima da pokaže kako upravljati podacima koje koriste da nam pokažu podatke, kako možemo obrisati stare postove ili šta se događa sa podacima kad obrišemo račune. Pod GDPR-om, kompanije će morati da otkriju podatke o hakerskim upadima unutar 72 sata, ali i omoguće korisnicima da izvuku svoje podatke i obrišu ih.

Načela privatnosti su Fejsbukov pravilnik, koji je odvojen od uslova korišćenja na koja pristajemo kad otvaramo profil, a ona se tiču prepuštanja kontrole nad privatnosti korisnicima, ugrađivanja privatnosti u proizvode od starta.

– Znamo da ljudi koriste Fejsbuk za povezivanje, ali ne želi svako da deli sve sa svima – pa i sa nama. Važno je da imate izbor kad se govori o tome kako se vaši podaci koriste – napisala je Egan na Fejsbukovom blogu.

Među tim načelima privatnosti biće i pomoć korisnicima da shvate kako se podaci koriste i kako da ti podaci ostanu sigurni da budu odgovorni prema regulatorima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

facebookprivatnostzaštita privatnosti
Komentari (0)
Dodaj komentar