Sun i RealNetworks optužuju Microsoft

U otvorenom pismu upućenom mušterijama kompanije Sun potpredsednik Džonatan Švarc kritikovao je Microsoft zbog odluke da prestane sa prodajom nekih od starijih proizvoda, u koje spada i operativni sistem Windows 98. Na ovaj način, tvrdi on, kompanija iz Redmonda vrši pritisak na korisnike, koji će biti primorani da kupe nove proizvode. Prestanak prodaje starijih proizvoda, među kojima su i Outlook 2000 i SQL Server 7, znači da Microsoft više neće pružati tehničku podršku za njih i da će korisnici ovih programa ubuduće morati da se snalaze sami.

Razlog prestanka prodaje je, objašnjavaju u kompaniji Microsoft, sudska odluka kojom je ovoj firmi naloženo da prestane s distribucijom proizvoda koji sadrže prerađenu verziju programskog jezika Java, koji je Sun-ov izum. Proces je započet zbog programa Java Virtual Machine for Windows, koji je deo pomenutih starijih proizvoda sa čijom se distribucijom prestaje, a nije bio usklađen sa standardima kompanije Sun. Zbog sudske odluke, Microsoft je morao da bira između usklađivanja svojih proizvoda sa standardima pobednika na sudu ili prestanka prodaje pomenutih proizvoda, tvrde u kompaniji iz Redmonda.

Ipak, kada je reč o nekim proizvodima koji upotrebljavaju jezik Java, Microsoft je odlučio da nastavi sa njihovom distribucijom. Zato i Džonatan Švarc optužuje konkurente, koji su kao razlog odluke naveli tužbu kompanije Sun. Po njemu, reč je o očiglednom isterivanju para iz džepova korisnika, pa je svima koji će biti primorani da pređu na neku noviju verziju softvera ponudio slične proizvode kompanije Sun koji će biti za 50% jeftiniji, ma kolika bila cena koju ponudi Microsoft.

Na Microsoft se obrušila i kompanija RealNetworks tužbom zbog monopolisanja tržišta digitalne muzike i videa. Da se Microsoft nije ponašao na taj način i da je poštovao zakone tržišta, profit kompanije bio bi mnogo veći, tvrde u RealNetworks-u. Zato se preko suda traži obeštećenje od čak milijardu dolara. Microsoft na optužbu reaguje tvrdnjom da je kompanija RealNetworks vodeća na ovom tržištu i da je to postala upravo zloupotrebom antimonopolskog zakona i gušenjem konkurencije.

S druge strane, brojni su oni koji tvrde da je gigant iz Redmonda zloupotrebio popularnost operativnog sistema Windows da bi nametnuo svoje programe za preslušavanje i pregledanje digitalnih zapisa. Distribuirajući Windows Media Player uz operativni sistem, Microsoft je ovaj softver nametnuo korisnicima i onemogućio slobodan izbor plejera, tvrdi RealNetworks, proizvođač popularnog programa RealOne (na slici).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar