Super Audio CD – tehnička revolucija ili gaf?

Razvoj CD-a (Compact Disc), početkom osamdesetih godina, važio je za krupnu inovaciju u oblasti audio-medija. U ovu svrhu korišćeni PCM-format predstavljao je prekretnicu u muzičkoj istoriji. Danas, ravno dvadeset godina kasnije, digitalni CD-format je sa preko 600 miliona prodatih CD-plejera, više nego jasno dokazao koliko je omiljen i prihvaćen od krajnjih korisnika. Međutim, uprkos očiglednih prednosti CD-a u odnosu na analogne medije, mnogi poklonici audiofilnog uživanja su čeznuli za tehnikom, koja bi omogućila još bolji, čistiji i verodostojniji snimak i reprodukciju zvuka. Za ove muzičke sladokusce, kompanija Sony je sada razvila Super Audio CD. Super Audio CD predstavlja revolucionaran iskorak u oblasti medija za digitalno snimanje i reprodukciju i tehnologiju kojom Sony ulazi u novi vek.

Novi format DSD (Direct Stream Digital), primenjen kod SACD, prilikom snimanja ne koristi digitalne filtre i druge procese, uobičajene za klasični CD, već ulazni signal prevodi u digitalne impulse, koji se direktno snimaju na DSD-Recorder-u. Time se izbegavaju efekti koji utiču na smanjenje kvaliteta snimka. Prilikom reprodukcije, DSD opet filtere čini suvišnim, što za posledicu ima minimalna izobličenja i izuzetan kvalitet zvuka.

Mada SACD-i imaju istu veličinu i debljinu kao konvencionalni CD-i, oni mogu da nose šest puta više informacija na jednom jedinom „gustom“ sloju (High Density -Layer). Zato se na SACD mogu snimiti velike količine različitih podataka u vrhunskom kvalitetu. Ovaj format nudi prostor za dvokanalne stereo snimke, kao i za višekanalne (6 kanala) snimke. Predviđen je i poseban prostor na disku za dodatne informacije, kao npr. tekstove pesama, slike ili grafike. Pored ogromne količine podataka koji mogu da se smeste na SACD (jednostrano 4,7Gb, a obostrano 8,5Gb), ovi diskovi imaju jednu dodatnu prednost: ispod poluprozirnog HD sloja, postoji dodatni sloj u klasičnom CD formatu, tako da se SACD-i mogu slušati i na konvencionalnim CD-plejerima. Zahvaljujući različitoj talasnoj dužini lasera-čitača, CD-plejeri su u mogućnosti da ove podatke čitaju kroz HD sloj. Sa druge strane, potpuna kompatibilnost je ostvarena time, što i SACD-plejeri mogu da čitaju konvencionalne CD-e. Jedini SACD-plejeri, koji se trenutno mogu naći na tržištu su Sony-jevi modeli SCD-1 i SCD-777 ES.

I pored velikih ambicija kompanije Sony i toga što se stručni časopisi vrlo povoljno izražavaju o novom Super Audio CD formatu i njegovim mogućnostima, da bi SACD zaista zavladao kao standard, potrebno je da ga usvoje i drugi proizvođači. A oni zasad mudro ćute, osluškujući odjeke tržišta i u potaji razvijaju sopstvene adute za budućnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar