SuSE Linux izdao softverski firewall

Američka ispostava nemačkog distributera operativnog sistema Linux – SuSE Linux, objavila je nedavno SuSE Linux Firewall, softverski “vatrozid” namenjen ojačanju bezbednosti kompanijskih sistema koji rade pod Linux-om.

Zaštitni zid dolazi na dva CD-a i, za razliku od drugih rešenja, koja podrazumevaju instalaciju na serveru ili dolaze u obliku posebnog hardverskog uređaja, ova aplikacija se izvršava neposredno sa kompakt diskova ili disketa. Operativni sistem se podiže sa CD-a na kojem se nalazi i firewall, a bezbednost cele koncepcije ojačana je činjenicom da je CD read-only medijum. Štaviše, sistem koji se štiti ne mora ni imati čvrsti disk.

Naravno, Linux koji se učitava sa ovog CD-a ogoljen je gotovo do samog jezgra i sadrži samo komponente neophodne za rad zaštitnog zida.

Konfiguracioni fajlovi zaštitnog zida se smeštaju na disketu koja se potom štiti od upisivanja. Zahvaljujući korišćenju read-only mogućnosti kompakt diskova i disketa (prilično rudimentarno, ali vrlo efikasno) eventualni zlonamernik ne može daleko da stigne u svom pohodu.

SuSE Linux dalje navodi da je ovakva aplikacija prosto idealna za decentralizovane kompanije koje imaju serveru pristup sa udaljene lokacije. Administrator sistema može u centrali konfigurisati zaštitni zid onako kako najbolje odgovara celom sistemu, a potom poslati kompakt disk i disketu sa podešavanjima na udaljenu lokaciju, uz potpun spokoj i sigurnost da ih niko ne može promeniti, već da će zid biti korišćen tačno na onakav način kako je on zamislio.

Na drugom kompakt disku nalazi se alat za administratora pod nazivom Firewall Administration System, koji omogućava brzo i lako podešavanje osnovne zaštitne aplikacije i upravljanje njome. U paketu još dolazi i HTTP filter koji se može upotrebljavati za filtriranje nepoželjnih stranica sa web-a.

Softver se isporučuje sa priručnikom za korišćenje i tridesetodnevnom podrškom za instalaciju, a cena mu iznosi 650 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar