SuSE Linux za servere eServer iSeries

Kompanija SuSE Linux objavila je da će biti prva koja će na tržište lansirati operativni sistem Linux za servere iz proizvodne linije iSeries kompanije IBM.

SuSE Linux Developer’s Edition for iSeries moguće je nabaviti neposredno od kompanije SuSE po ceni od 200 dolara.

Ova varijanta Linux-a projektovana je tako da administratorima sistema i stručnjacima za razvoj aplikacija omogući korišćenje SuSE distribucije Linux-a kao operativnog sistema, ali i razvojne platforme za e-business aplikacije.

SuSE Linux Developer’s Edition biće kompatibilan sa celom porodicom eServer, koju predstavljaju integrisani poslovni serveri vrhunskih performansi namenjeni manjim i kompanijama srednje veličine. Predstavnici IBM-a, čiji su glavni partneri iz Linux sveta upravo SuSE Linux i Turbo Linux, sa svoje strane, najavili su da će omogućiti particioniranje pod Linux-om.

SuSE Linux navodi da je Developer’s Edition kao stvoren za kompanije koje žele da svoje šarenolike farme servera ujednače i konsoliduju kako bi postigle jednoobraznost strukture hardversko-softverskih konfiguracija. Pored smanjenja troškova administriranja, jedan od osnovnih motiva za ovakav potez je i smanjivanje troškova razvoja, kao i kupovine strateškog softvera.

Kim Stivenson, predsednik IBM-a zadužen za marketing serije eServer, kaže: “Male i kompanije srednje veličine traže integrisana poslovna rešenja zasnovana na Linux-u, koja će im pomoći da smanje raznolikost servera. Linux na serverima eServer iSeries koristi snagu Linux-a i OS/400, pružajući kompanijama srednje veličine koje žele da smanje troškove i složenost infrastrukture rešenje za konsolidaciju serverâ, kojim se lako upravlja”.

U okviru paketa SuSE Linux Developer’s Edition dolazi potpun SuSE Linux 7.1 for PowerPC i SuSE Linux 7.1 for iSeries, kao i SuSE Linux 7.2 Professional for IA32. iSeries CD sadrži Linux izgrađen na jezgru 2.4.3 i IBM Java Developer Kit for Linux. Od ostalih stvari, vredi navesti program za upravljanje logičkim diskovima, emulator terminala 5250 za povezivanje sa OS/400 i VNC podršku za pristup sa udaljene lokacije sa drugih platformi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar