Suvlja klima dovela do nastanka čoveka?

Evolucija i nastanak ljudskih bića nije ni izdaleka razrešena tema – svake se godine pojavljuju nove teorije i hipoteze, ali ono sa čime se većina naučnika slaže je mesto nastanka i vreme kada se to desilo. Smatra se da su prvi ljudi prohodali u Istočnoj Africi, pre oko 2,5 do 4 miliona godina – tada su naši preci počeli da se uspravljaju i hodaju na dve noge.

Prema najnovijoj teoriji, do promene je došlo zahvaljujući klimatskim promenama. Istočna Afrika je, pre oko 5 miliona godina, bila karakteristična po vlažnoj klimi i bujnim šumama, a naši su preci veliki deo vremena provodili u krošnjama, a po tlu hodali četvoronoške. U to vreme počinju i klimatske promene – suvlja klima dovodi do povlačenja i nestanka šuma, čije mesto zauzimaju oblasti visokih i bujnih trava.

Prema teoriji, novi uslovi i drugačije okruženje, dovode do toga da se naši preci uspravljaju, hodaju na dve noge, uglavnom borave na tlu, počinju da koriste ruke na drugačiji način – umesto za potpomaganje pri kretanju po tlu, njima sada beru plodove sa drveća, skupljaju hranu, uz pomoć oružja love životinje. Postavlja se pitanje zašto je došlo do promene klime?

Ranije teorije su nove klimatske uslove povezivale sa Golfskom strujom i promenama u Severnom Atlantiku, ili sa trenutkom u kome je došlo do spajanja Severne i Južne Amerike. Nova teza govori o presudnom uticaju indonežanskih ostrva. Pre promena je Južni Pacifik svojim toplim strujama uticao na Indijski Okean i donosio vlagu i padavine Istočnoj Africi; novi momenat predstavljaju tektonska pomeranja i povećanje veličine indonežanskih ostrva, koja stvaraju prirodnu branu za tople struje Južnog Pacifika, i otvaraju prostor hladnijim strujanjima iz severnog dela okeana. Nove struje utiču na Indijski Okean, donoseći suvlje vazdušne mase, menjajući klimu u Istočnoj Africi i stvarajući uslove za nastanak čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vladimir Stojićević

    Zaista bih voleo znati kako je stvoren čovek, kao i druga živa bića na zemlji, ali svakako ne mogu prihvatiti da je čovek nastao od majmuna!!! Na kraju krajeva, i da jeste, kako je nastao majmun???