Svetska mreža biblioteka

CDRS – Comprehensive Digital Reference Service, je naziv konzorcijuma koji će okupljati biblioteke širom sveta i omogućiti korisnicima da do verodostojnih informacija dolaze besplatno. Na Internetu jeste dostupno more informacija, ali često nerelevantnih, sumnjivih u pogledu verodostojnosti. Nova inicijativa će, smatramo, izuzetno unaprediti mrežu i učiniti je još korisnijim i, u smislu informisanja, pouzdanijim mestom.

Nova web-strana, vrsta pretraživača bibliotečkih fondova, pojaviće se u junu 2001. godine. Pošto je kvalitet ovako dobijenih informacija proveren, a usluga jedinstvena, osnivači projekta se nadaju da će zaseniti i prestići Yahoo!, Goggle ili Altavista-u po svojoj posećenosti. I za to imaju dobrih šansi, s obzirom da su se ovom projektu pridružile mnoge biblioteke, kao Kongresna, biblioteke Univerziteta Harvard i Yale, Berlinska gradska biblioteka, ali i fondovi mnogih specijalizovanih ustanova, kao što su galerije ili muzeji.

Kako će ova nova mašina za pretraživanje funkcionisati? Za svaku biblioteku će biti izrađen profil, vrsta lične karte sa podacima o nivou stručnosti za pojedine teme i jezike. Kada korisnik zatraži informaciju, vršiće se pretraživanje one baze koja je u traženoj oblasti najkompetentnija i najstručnija. Npr. ako tražite informacije o američkim indijancima, najverovatnije je da o toj temi najviše knjiga poseduju, odnosno najveću bazu podataka imaju baš američke biblioteke, a od svih njih sigurno postoji neka koja je specijalizovana za tu oblast i opremljenija od drugih što se tiče te teme.

Novembra meseca je započelo testiranje ovog neprocenjivo važnog globalnog projekta i u toj eksperimentalnoj fazi učestvuje 60 biblioteka iz celog sveta. Koordinator projekta u, ovoj fazi, jeste američka Kongresna biblioteka. Podaci će na ovoj jedinstvenoj mreži biti u početku dostupni samo na engleskom jeziku, ali se planira prevođenje servisa na još 20 drugih jezika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar