Tajkonauti Šendžou-15 u svemirskoj šetnji

Tajkonauti Šendžou-15, koji se trenutno nalaze na kineskoj svemirskoj stanici Tjangong, sprovešće svoje prve aktivnosti van letelice u narednih nekoliko dana, saopštila je u sredu Kineska svemirska agencija za letove sa ljudskom posadom.

Tročlana posada živi u orbiti 70 dana otkako je 30. novembra prošle godine ušla u kombinaciju svemirske stanice. Završili su različite zadatke, uključujući rotaciju posade u orbiti sa tajkonautima Šendžou-14, testove kabineta za naučne eksperimente i inspekcije opreme svemirskih letelica, prenosi Sinhua.

Takođe su obavljali medicinske preglede, vežbe zaštite od bestežinskog stanja i niz eksperimenata iz oblasti nauke o svemiru.

Međutim, protekla dva meseca nisu bila samo radna. Najnoviji stanovnici svemirske stanice takođe su proslavili Kinesku novu godinu i priredili izložbe svemirskih slika i fotografija, šaljući novogodišnje čestitke kineskom narodu.

Kako navodi agencija, trio Šendžou-15 je sada u dobrom stanju, a kombinacija svemirskih stanica radi stabilno. Stvoreni su svi uslovi za prvu svemirsku šetnju posade.

Tri člana posade Šendžou-15 su Fei Junlong, Deng Ćingming i Džang Lu. Njihova šestomesečna misija ima za cilj da završi poslednju fazu izgradnje svemirske stanice i započne prvu fazu njene primene i razvoja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar