Tehnologija koja narušava privatnost

Zloupotreba tehnologija ne predstavlja ništa novo. Već mnogo puta izvedena je radi koristi, prevare naivnih ili jednostavno iz obesti. Japanci su poznati po mnogobrojnim novim tehnološkim idejama, ali i sposobnosti da ih primene onako kako to nije zamišljeno. Najnoviji „štos“ je korišćenje mobilnih telefona sa ugrađenom kamerom i sa dodatnim infracrvenim „noćnim filtrom“. Ta kombinacija omogućava da se nekoj osobi sasvim lepo zaviri ispod odeće i napravi snimak nagog tela.

„Noćni filtar“ ili, kako ga u štampi nazivaju – „perverzni filtar“, reaguje na infracrveno zračenje sa posmatranog objekta. To zračenje manifestuje se kao toplotna radijacija. S obzirom na to da čovekovo telo ima višu temperaturu od odeće, filtar će omogućiti da se kamerom vidi telo, potpuno ignorišući odeću. Ukoliko je kamera mobilnog telefona kvalitetnija, sa snažnijim zumom i autofokusom, slike će biti jasnije.

Na udaru su, naravno, prvenstveno ženske osobe. Dok se one slobodno šetaju, voze autobusom ili obavljaju svoje svakodnevne poslove, „hi tech momci“ prave fotografije i distribuiraju ih e-mail-om. To voajerstvo, međutim, nije ostalo neprimećeno. Korišćenje filtra nije ilegalno, ali slikanje nagih tela bez dozvole svakako jeste. Nekoliko skandala već je završilo na sudu – dva profesora na prestižnim univerzitetima uhapšena su zbog tajnog slikanja studentkinja, otkrivena je čitava mreža voajera koji su snimali po vozovima…

Iz istih razloga gužvu i neprijatnost imala je i najveća svetska mreža mobilnih telefona – japanski Vodafone. Zloupotrebljen je njihov visokokvalitetan mobilni telefon V602-SH. Za snimanje noćnih fotografija ovim modelom kompanija Yamadi Denshi (Fukui, Japan) napravila je dodatak – „noćni filtar“. Cena ovog filtra je oko sto funti. Nijedna od ovih kompanija nije imala u planu da podstakne voajerske i perverzne ideje, ali se to, nažalost, dogodilo. Zbog toga su njihovi predstavnici izrazili žaljenje i uputili izvinjenje svim oštećenim stranama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar