Telefon u vožnji – samo za navigaciju i muziku

Upotreba mobilnog telefona za vreme vožnje postala je jedan od češćih uzroka saobraćajnih nesreća iako zakoni brojnih država izričito zabranjuju korišćenje ovih uređaja za volanom. Vođene tom crnom statistikom, američke vlasti preporučile su proizvođačima da uvedu režim rada prilagođen vožnji, u kojem bi kucanje poruka i korišćenje aplikacija bili blokirani. Telefon bi jedino služio za navigaciju i za slušanje muzike ranije sačuvane na uređaju.

Ovaj predlog, koji još uvek nije obavezujući, dolazi nakon povećanja broja nesreća sa smrtnim ishodom na američkim drumovima za poslednje dve godine. Proizvođači najzastupljenijih uređaja, poput „Epla” i „Samsunga”, pozvani su da u operativne sisteme ugrade ograničenja i da razviju tehnologiju koja će da prepozna kada vozač koristi telefon za volanom, kao i da napravi razliku kada to radi vozač, a kada ostali putnici u vozilu, kako bi oni nesmetano mogli da rukuju svojim telefonima za vreme vožnje. Preporuka je, takođe, i da se omogući povezivanje uređaja na postojeću elektroniku u automobilu, tako da vozač može da upravlja telefonom preko komandi na volanu ili na kontrolnoj tabli umesto preko ekrana.

Ideja nadležnih jeste da se uvede poseban režim za upotrebu telefona u vožnji kao što već postoji režim rada u avionu, uveden sa prvom generacijom pametnih telefona. Uređaj je u tom načinu rada isključen sa mreže i sa drugih sistema komunikacije da ne bi ometao složen elektronski sistem letelice. Osim toga, pod pritiskom lekarskih upozorenja da jako svetlo sa ekrana ometa san, pojedini proizvođači počeli su u novijim modelima da uvode način rada „za pred spavanje” sa smanjenim osvetljenjem.

Ukoliko žele, vozači već sada mogu da se zaštite od uznemiravanja dok su na putu i to blokiranjem dolazećih poziva ili tako što će isključiti zvuk zvona i ostale zvučne signale.

Kompanija „Niantik”, koja stoji iza igre „pokemon gou”, nedavno je onemogućila rad te aplikacije dok se uređaj pomera brzinom većom od 15 kilometara na sat. Na takav potez, o kojem ne žele da otkrivaju detalje da korisnici ne bi našli način da zaobiđu zabranu, odlučili su se nakon niza incidenata u kojima su vozači okrivljeni da su lovili pokemone za volanom.

Broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u SAD porastao je prošle godine za 7,1 odsto, što je najveći godišnji rast za poslednjih pola veka. To se delom tumači i time što usled oporavka ekonomije, rasta zaposlenosti i nižih cena benzina Amerikanci voze više nego u prethodnim godinama recesije. Osim ovih ekonomskih faktora, uzrok povećanog broja nezgoda, povreda i gubitka života u saobraćaju leži i u nepažnji vozača izazvanoj kucanjem poruka, telefonskim razgovorom ili igranjem igara na telefonu, smatraju stručnjaci za bezbednost saobraćaja.

Režim rada u vožnji:

  • Pojednostavljen prikaz ekrana
  • Blokirana tastatura, pristup društvenim mrežama, elektronskoj pošti i sajtovima
  • Onemogućeno skrolovanje teksta
  • Dozvoljena navigacija i muzika iz telefona

(A. M., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefonmobilni telefonivožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar