Televizor triput tanji od smartfona

Veći, kvalitetniji, svetliji – zapovest je za proizvođače televizora koji za sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu uvek spremaju nešto novo da preteknu konkurenciju većim ekranima, naprednijom tehnologijom i većim brojem piksela.

Akcenat je poslednjih godina na prirodnosti boja (kao da gledate kroz prozor), ali i na formi – ekrani su sve tanji.

Kompanija „El-Dži” predstavila je u Las Vegasu model „signature oled w” tanak samo 2,57 milimetara tako da više liči na poster nego na TV ekran.

Za poređenje, najnoviji „ajfon” je sa 7,1 milimetar skoro tri puta deblji od ultratankog televizora.

To je omogućeno time što su konektori i sve ostalo neophodno za rad smešteni u elegantnu izduženu kutiju sa zvučnicima (soundbar).

Ekran je toliko lagan da se magnetima kači za zid, a sa zvučnikom je povezan samo jednim kablom. Za sličan pristup su se opredelili još neki proizvođači, posebno kineski „Sjaomi”.

„Soni” se okrenuo sasvim drugačijim inovacijama. Serija „A1 4K hdr oled” televizora sadrži tehnologiju „Acoustic Surface” zahvaljujući kojoj ceo ekran emituje zvuk odličnog kvaliteta.

Proizvođač tvrdi da se na ovaj način ostvaruje savršeno jedinstvo slike i zvuka koje konvencionalni televizori ne mogu da postignu. Uređaji će biti dostupni u veličinama od 55, 65 i 77 inča, odnosno 140, 165 i 196 centimetara.

Ovim televizorima može da se upravlja pomoću glasovne pretrage, dok ugrađeni „Guglov” servis „hromkast” omogućava da se sadržaj sa telefona ili tableta jednostavno „šalje” na TV ekran.

I „Samsung” je dodao „hromkast” svojim televizorima, uz niz drugih funkcionalnosti. Na primer, sportska aplikacija omogućava korisnicima da odaberu omiljene ekipe, a TV će ih obavestiti kada njihov tim ima utakmicu.

„Samsung” je integrisao i popularni servis za prepoznavanje muzike „Šazam”. Prethodno rezervisan samo za mobilne telefone, on sada može da na zahtev prepozna pesmu koja se čuje u nekoj emisiji i doda je na plej-listu.

„Sjaomi” eksperimentiše spajajući TV ugođaj sa neizostavnim društvenim mrežama. Korisnici u Kini moći će da četuju putem TV ekrana koristeći glasovnu kontrolu. Čak postoji mogućnost da šalju prijateljima prigodne stikere koji će iskakati na ekranu dok gledaju neku utakmicu ili film.

Dok se većina proizvođača drži „oled” ekrana, „Samsung” je predstavio tehnologiju „kvantum dot led”, koja poboljšava kvalitet slike kada se gleda iz različitih uglova, troši manje struje i trebalo bi da bude jeftinija.

„El-Dži” se pohvalio „super uhd” modelima televizora koji koriste najnapredniju „LCD panel” tehnologiju boja i nanoćelijsku tehnologiju i kao rezultat imaju precizne boje i širok ugao gledanja, bolji nego kod „kvantum dot” ekrana.

Kod ovih uređaja unapređene su i mnoge druge mogućnosti. „Magično dugme” omogućava jednostavan pronalazak omiljenog sadržaja, informacije o glumcima i likovima u filmu koji se trenutno emituje, dok će uz unapređenu opciju „medžik zum” korisnici moći da uvećaju i snime željeni deo ekrana.

U „Sonijevoj” viziji je i budućnost bez televizora. Japanska kompanija predstavila je 4K laserski projektor koji pruža takav kvalitet slike da korisnik zaboravi da ispred njega nije TV ekran, ali projektor košta čak 25.000 dolara. Jeftiniji je laserski projektor kompanije „Hajsens” (13.000 dolara), koji će moći da reprodukuje sliku na dijagonalama do 140 inča (tri i po metra)

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

televizor
Komentari (0)
Dodaj komentar