To smo čekali: Genijalan trik da nam nikad ne bude polomljen ekran na telefonu

Izgleda da je došao kraj situacijama da vam bude polomljen ekran na telefonu. Naučnici sa Univerziteta MekGil u Montrealu koji su izmislili stakleni i akrilni kompozitni materijal koji „nudi kombinaciju čvrstoće, žilavosti i transparentnosti“, prenosi Dejli Mejl.

Inspiraciju za ovo staklo naučnicima su bile školjke mekušaca, odnosno sedef, a sama struktura liči na isprepletane lego kocke.

Prema njihovim rečima, novi materijal ima otpornost koja je više poput plastike i ne raspada se prilikom udarca.

Ideja je da se novo zaštitno staklo upotrebi pri proizvodnji pametnih teleofona čija stakla pucaju prilikom padova ili udaraca.

Ljuske mekušaca sastoje se od oko 95% krede koja je u svom čistom obliku vrlo krhka, ali sedef, koji prekriva unutrašnjost ljuske je vrlosavitljiv i omogućava joj da se odupre udarcima bez loma.

– Sedef ima rigidnost krutog materijala i izdržljivost mekog materijala, kaže Alen Ihrličer sa Univerziteta MekGill, dodajući da je ta struktura 3.000 puta čvršća od samih materijala koji ga čine.

Do sada se kod izrade zaštitnog stakla pametnih mobitela radilo kompromise između visoke snage, čvrstoće i prozirnosti, ističu sa sveučilišta McGill i dodaju da je njihov novi materijal triput jači od normalnog stakla, ali i pet puta otporniji na lomljenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekranmobilnitelefon
Komentari (0)
Dodaj komentar