Trka u naoružanju ponovo aktuelna

Američka vojna industrija ponovo hvata zalet, posle jednog perioda relativnog „mirovanja“ u godinama posle pada Istočnog bloka. Tehnološki superiorne NATO snage su, prema rečima američkih stručnjaka, ponovo ugrožene ruskom, kineskom, izraelskom i južnokorejskom vojnom industrijom u koju se ulažu znatna sredstva i koje izvoze svoje proizvode u velikim količinama.

Ministarstvo odbrane SAD tvrdi da ovakva situacija može da dovede do značajnog smanjenja „tehnološkog jaza“ između NATO trupa i svih onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju sigurnosti SAD. Trka u naoružanju je ponovo aktuelna, ali je više nego očigledno da nije u pitanju prava opasnost po SAD, već pronalaženje načina da se u vojnu industriju sliju velika sredstva, da se proizvodnja uveća i da se, na opšte zadovoljstvo američkih proizvođača oružja, uveća i profit ove grane industrije.

Stara taktika: kad god nestane realna opasnost, treba smisliti novu i ubediti građane da je neophodno ulagati u vojnu industriju. Tako je nedavno ponovo pokrenut privremeno napušteni program odbrane od balističkih raketa, „Rat zvezda“. U pitanju je sistem odbrane putem satelita koji presretačima na Zemlji „dojavljuju“ pojavu i putanje projektila – neka vrsta „kišobrana“ nad teritorijom SAD koja bi je štitila pri eventualnom napadu.

Takođe su interesantne i zamisli Ministarstva odbrane, koje tvrdi da bi do 2030. godine roboti mogli da budu angažovani na ratištima i da obavljaju akcije visokog rizika. Prema procenama Ministarstva, robotika i projekti veštačke inteligencije će u naredna tri desetleća toliko uznapredovati, da će biti moguće da mašine same obavljaju kompleksne ratne zadatke i, na osnovu analiza i informacija, same biraju najpogodniju taktiku.

Na taj način bi na prvim linijama fronta živu silu zamenjivali roboti, a u mnogim visoko rizičnim akcijama (kao što su razminiranje ili uzimanje uzoraka radi utvrđivanja postojanja bojnih otrova) ne bi bilo angažovano ljudstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar