Trodimenzionalni pogled na krvotok

Britanski naučnici su razvili tehnologiju koja omogućava posmatranje krvotoka u tri dimenzije. Dosadašnje metode pregleda ultra-zvukom su davale samo dvodimenzionalnu sliku, koja nije pružala dovoljno podataka o načinu kretanja krvi, kao i o samim krvnim sudovima. Ova dva podatka su, inače, od presudne važnosti u dijagnosticiranju problema sa krvotokom, odnosno predviđanju problema kao što su infarkt ili arterioskleroza.

Novi softver generiše trodimenzionalni kompjuterski model, kombinujući tehnike ultrazvuka i magnetne rezonance. Ovakva slika nudi mogućnost da se krvni sudovi detaljno ispitaju i da se dobiju podaci o njihovoj geometriji, fleksibilnosti i elastičnosti. I sve to bez tzv. invazivnih metoda, koje su podrazumevale uvlačenje katetera u krvni sud.

Nova metoda pregleda je razvijena na londonskom Imperial College, pri čemu su korišćeni zdravstveni kartoni pacijenata iz St Mary“s bolnice da bi se tehnologija u najvećoj meri učinila pouzdanom u smislu predviđanja problema sa krvotokom.

Pored izučavanja samih krvnih sudova, 3D kompjuterski modeli omogućavaju i posmatranje samog toka i kretanja krvi. Ovaj podatak je vrlo bitan u smislu određivanja stepena u kome su vene i arterije očuvane i sposobne da obezbede normalno kretanje „životnog soka“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar