TV koji košta 50 miliona dolara

Tuvalu je bivša britanska kolonija, mali koralni atol na pola puta između Australije i Havaja sa oko 10.000 stanovnika. Do skora je jedini izvor prihoda ove mini-države bio izvoz ribe i kokosa, ali se početkom ove godine dogodio preokret za ovo malo pacifičko ostrvo. Tuvalu je iskoristila priliku koja se ukaže jednom u životu prodavši 10-godišnja prava na korišćenje svog nacionalnog domena – .tv. Domen je otkupila američka kompanija DotTV za 50 miliona dolara.

Tuvalu je najednom doživela ogroman rast nacionalnog dohotka iskoristivši deo sume (18 miliona) za izgradnju infrastrukture, povezivanje na Internet i finansiranje stipendija u obrazovanju. Sledeće njihovo veliko ulaganje od ogromnog značaja za ovu zemlju je bilo plaćanje članarine u Ujedinjenim nacijama. Da, Tuvalu je postala 189-ti član ove organizacije, a odluka o njenom učlanjenju je donešena na prošlonedeljnoj Generalnoj skupštini UN.

U poslednjih 6 godina samo su 4 zemlje podnele zahtev i bile primljene u UN, a ove godine je jedini novi član Tuvalu, koja je od nedavno pristupila i Komonveltu. Plativši godišnju članarinu UN-a, mala država se našla ispred SAD, koji su najveći dužnik svetskoj organizaciji.

Sve je to bilo moguće zahvaljujući ugovoru sa DotTV, koja već uveliko novi domen prodaje Internet televizijskim stanicama. Imena kao „zee.tv“ i „soccer.tv“ su rezultati poslovanja ove američke kompanije. Nedavno ove godine je DotTV ustupila pravo za korišćenje .tv domena stanicama „china.tv“ i „net.tv“ za godišnju nadoknadu od 100.000 dolara. Korišćenje novog domena anticipira brze Internet konekcije koje će omogućiti kvalitetno emitovanje televiziskih kanala na Internetu.

„Ovo je prvi primer ovako direktnog ekonomskog uticaja Interneta na razvoj jedne države“, ističe Lou Kerner, izvršni direktor kompanije DotTV.

„Ugovor sa DotTV je dao našoj naciji osećanje ekonomske samostalnosti. Naše članstvo u UN je signal svetu da se Tuvalu pridružila svetskoj zajednici i da će se priključiti globalnim tokovima“, izjavio je premijer Tuvalu Ionatana Ionatana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar