U Francuskoj istraga posle hakerskih napada na nekoliko ministarstava

Parisko tužilaštvo za borbu protiv sajber kriminala otvorilo je istragu posle hakerskih napada na nekoliko sajtova ministarstava, saopštilo je danas tužilaštvo, prenosi Frans pres.

„Istraga se odnosi na krivično delo ometanja automatizovanog sistema podataka koje je počinila organizovana banda, a za takvo delo kazna može biti do 10 godina zatvora i novčana kazna od 300.000 evra“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Nekoliko francuskih ministarstava i javnih službi bilo je od nedelje uveče na meti hakerskih napada „velikog intenziteta“, saopštila je vlada i dodala da je ponovo uspostavljen pristup sajtovima državnih institucija.

Različite hakerske grupe, uključujući Anonimous Sudan, grupu koja podržava Rusiju i nekoliko islamističkih grupa, preuzele su odgovornost za napade, objavljeno je na Telegramu.

Ti hakeri su pomenuli „ogroman sajber napad“ usmeren na ministarstva privrede, kulture, ekološke tranzicije, službe premijera i generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Napadi su izvedeni putem „uskraćivanja usluge“ (DDoS), metode blokiranja usluge zagušivanjem, slanjem ogromnog broja zahteva.

Službe premijera Gabrijela Atala (Gabriel Attal) saopštile su u nedelju uveče da je aktivirana krizna jedinica „kako bi primenila protivmere i garantovala kontinuitet IT usluga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar