U iščekivanju novih domena

Prijavljivanje predloga za nove domene je završeno. ICANN, najviše koordinatorsko telo Interneta, će imati pune ruke posla pošto čak 44 kompanija učestvuje u konkursu, a jedna od njih je prijavila rekordnih više od stotinu predloga.

Naravno, svi su zainteresovani za osvajanje moćne pozicije kakvu ima Network Solutions. Administriranje domena je sigurno veoma unosan posao, koji je do sada bio rezervisan za manji broj kompanija.

Daleko najpopularniji i najtraženiji domen, za koji je konkurisalo najviše firmi, je .biz. U slučaju ovog zaista privlačnog domena za registrovanje, u „areni“ se nalazi 5 aplikanata. Jedan od njih je i Abacus America Inc. koji su, osim .biz, podneli još 4 predloga, uključujući .xxx i .cool. Otprilike trećina prijavljenih u ovoj „trci“ je takođe podnela 5 predloga.

Četiri kompanije konkurišu za domen .kids, koji će, kako samo ime kaže, biti rezervisan za dečije sadržaje. Nisu sve kompanije isključivo individualno nastupile na ovom konkursu. Ima i slučajeva kada je više kompanija ili organizacija zajednički zatražilo neki domen. Tako je, recimo, više od 20 sindikalnih organizacija u svetu zatražilo .union. Zajednički nastup je povezao „sindikalce“ iz Belgije, Australije, Južne Afrike, Japana, Nemačke i Velike Britanije. Takođe je i aplikacija za .web domen zajedničko delo 19 kompanija-registara (kompanija za registraciju domena) i u ovoj grupi se nalazi i, zasad, najmoćniji igrač na ovom polju, Network Solutions. Svi ovi registri su nastupili pod zajedničkim imenom „Affilias“.

Apsolutni rekorder u broju podnetih predloga je kompanija koja se bavi registrovanjem domena Name Spaces. Oni su podneli preko 100 prijava, a lista je istovetna onoj koju su predložili još davne 1997. godine kompaniji Network Solutions. Tada je njihov predlog odbijen i oni su tužili pomenutu kompaniju za monopolisanje tržištem. Međutim, Network Solutions su se „izvukli“ jednostavno zato što im je sama vlada SAD dodelila prava administracije .com, .net i .org domena.

Posle završenog procesa prijavljivanja, organizacija ICANN bi do kraja godine trebalo da odluči koji će to biti novi domeni i ko će biti njihovi administratori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar