U razvijenom svetu 20 % ljudi koristi mobilni za plaćanje

U razvijenim zemljama sveta 20 odsto potrošača koristi mobilne telefone za plaćanje, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Dilojt, koje je obuhvatilo šest kontinenata, 31 zemlju i 49.500 ispitanika, što je reprezentativni uzorak za blizu 70 odsto ukupne svetske populacije.

Na tržištima u razvoju, oko polovine potrošača (47 odsto) kaže da koristi telefon za plaćanje u prodavnici, a 65 odsto je zainteresovano da koristi ovu tehnologiju, prema istraživanju Dilojta.

Ističući brzinu nabavke, Kina, koja je pretežno tržište novca, bila je tokom prošle godine jedna od zemalja koje su najbrže usvojile plaćanje putem mobilnog telefona, budući da je korišćenje ove usluge u toj zemlji skočilo za 66 odsto, navodi se u izveštaju.

Međutim, čak 40 odsto potrošača širom sveta ne želi da koristi mobilni za plaćanje, jer smatraju da ta tehnologija nije dovoljno sigurno.

Rezultati istraživanja u vezi sa plaćanjem putem mobilnog, kako dodaju iz Dilojta, pokazuju neke iznenađujuće podatke. Primera radu, korisnici u tehnološki naprednijim zemljama, kao što su Nemačka, Francuska i SAD, veoma nerado koriste opciju mobilnog plaćanja, za razliku od njihovih kolega iz zemalja u razvoju.

Nedostatak poverenja u sigurnost plaćanja putem telefona, što je uočeno nakon istraživanja, takođe pokazuje da je neophodna edukacija potrošača, s obzirom na to da su ovi sistemi često sigurniji od tradicionalnih načina plaćanja, ocenjuje se u studiji.

Broj potrošača u svetu koji poseduju sopstvene mobilne uređaje, prema Dilojtu, nastavlja da raste – 78 odsto ispitanika ima pametni telefon, skoro 10 odsto prenosivi uređaj, i više od 50 odsto poseduje tablet.

Jedna četvrtina potrošača iz zemalja u razvoju planira da kupi prenosivi uređaj u narednih 12 meseci. Što se pojedinačnih zemalja tiče, Singapur vodi u svetu potrošača koji koriste mobilne i bežične uređaje. Poljska se takođe rangira blizu vrha u svakoj kategoriji, sa SAD, Australijom i Italijom.

Skoro svi korisnici mobilnih telefona proveravaju telefone u prva tri sata  nakon buđenja. U zemljama u razvoju, 93 odsto korisnika gleda u svoje telefone u prvih sat ili manje od buđenja. Slično tome, 14 odsto korisnika iz zemalja u razvoju proverava svoje telefone najmanje 100 puta dnevno.

Globalno, među dostupnim mobilnim aplikacijama, potrošači prvo ujutru proveravaju tekstualne poruke i aplikacije za razmenu poruka. Ipak, govorna usluga je i dalje najčešće korišćena aplikacija u zemljama u razvoju 76 odsto, a u stopu je prati tekstualna poruka (74 odsto).

U Americi je Wi-Fi omiljeni metod za povezivanje na internet, dok Evropa i Azija preferiraju mobilni (npr. 4G), navodi se u studiji Dilojta, sprovedenog radi prikupljanja informacija u vezi sa ponašanjem  potrošača, trendovima i mišljenjima o širokom spektru bežičnih i mobilnih uređaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefonplaćanje
Komentari (0)
Dodaj komentar