U Sahari je bujao život

Sahara je pre nekoliko hiljada godina bila vlažno tropsko područje s bujnom vegetacijom, u kojoj su živeli nosorozi, žirafe, slonovi i krokodili, a biljni i životinjski svet nestajao je postupno, utvrdili su nemački naučnici. Na kraju tog procesa preobražaja, Sahara je postala prava pustinja bez padavina.
Mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta nije odjednom nestalo iz Sahare, kako se dosad smatralo, nego je njihov nestanak bio postupan, ustanovili su Stefan Krepelin (Stefan Kröpelin) i njegove kolege s Univerzitata u Kelnu. Njihovo istraživanje pokazuje da je Sahara u svoje sadašnje stanje došla pre 2.700 godina. U doba "zelene Sahare", koje je započelo pre otprilike 10.500 godina i potrajalo do pre 7.300 godina, današnja najveća svetska pustinja bila je svuda naseljena, izjavio je Krepelin, koji već 30 godina istražuje promene klime i okoline u istočnoj Sahari. Na kraju dugog procesa preobražaja Sahara je postala ono što je danas – prava pustinja bez padavina.
Praistorijski nalazi pokazuju da je južni deo Sahare pre nekoliko hiljada godina bio prekriven šumom, a severni travom, tvrdi geoarheolog Krepelin. U južnom delu su brojne riblje vrste živele u rekama i jezerima. Današnje Čadsko jezero svojevremeno je bilo najveće na svetu, a danas je od njega preostalo manje od jedan odsto izvorne veličine. Najvažnija saznanja Krepelinova ekipa je dobila bušenjem u 26 metara dubokom jezeru u predelu Unianga (Uynianga) u Čadu, najdubljem jezeru u Sahari. Nalaz u bušotini služi za rekonstruisanje perioda od 6.000 godina.
Nalazi dokazuju da su pre nekoliko hiljada godina skoro svuda u Sahari živeli ljudi, koji su se sa završetkom doba "zelene Sahare" postepeno selili na njen južni obod. Slično se dogodilo i sa životinjama, koje su pre otprilike 7.300 godina počele selidbu na jug. Stogodišnji proces prirodnog širenja pustinje obustavljen je u proteklih 20 godina, zbog globalnih klimatskih promena. "Na ivicama pustinje sve je više padavina, a u nenaseljenoj pustinji možemo posmatrati trend ponovne pojave biljaka", izjavio je Krepelin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

geoarheologijaklimanaukapromenesahara
Komentari (0)
Dodaj komentar