Ugrožena privatnost miliona korisnika: Otkriven veliki propust Fejsbuka

Fejsbuk je godinama od svojih korisnika tražio broj mobilnog telefona kako bi mogli da primaju poruke, ali i pristupe svom profilu u slučaju da zaborave lozinku.

To je dosad uglavnom funkcionisalo bez problema, sve dok nije otkriveno da greška u jednom alatu za oglašavanje može da otkriju broj mobilnog telefona korisnika koji su posetili određene stranice.

Međunarodni tim stručnjaka iz Amerike, Francuske i Nemačke otkrio je taj problem još prošle godine u maju, a sedam meseci kasnije Fejsbuku je priznao grešku i platio im 5000 dolara za to iz svog programa za otkrivanje grešaka u sistemu.

Činjenica da su oglašivači mogli da dođu do brojeva korisnika Fejsbuka je, osim što je sigurnosno pitanje, ujedno i kršenje Fejsbukove politike o korišćenju podataka njegovih korisnika. Sad tvrde da niko nije iskoristio tu grešku, ali pitanje je i dalje zašto su toliko otezali sa priznanjem da greška postoji, kao i sa njenim otklanjanjem.

Tokom prošle godine Fejsbuk je isplatio gotovo milion dolara nagrada za otkrivanje sigurnosnih propusta, što jasno ilustrira koliko grešaka i sigurnosnih propusta u toj mreži ima.

Stručnjaci za online sigurnost uvereni su da ima još grešaka i propusta, posebno u programu namenjenom oglašivačima i da je neki veći propust koji bi ugrozio podatke i identitete miliona korisnika tek pitanje vremena.

Jedina nada svih korisnika Fejsbuka je da će ga pre naći istraživači nego hakeri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbuk
Komentari (0)
Dodaj komentar