Ultraportabl ručni računar NEC MobilePro 900C

Najnoviji handheld (ručni, džepni) računar kompanije NEC pod nazivom MobilePro 900C pojavio se 31. marta na američkom tržištu. To je ultraportabl uređaj sa težinom od 810 grama i dimenzijama 24,6 x 12,8 x 3 centimetra. Osnovne prednosti su mu, i pored malih dimenzija, tastatura gotovo pune veličine (92 odsto od veličine tastature kod prenosivih notebook računara) i HVGA ekran od 8,1 inča sa touch screen opcijom (osetljiv na dodir).

Specifikacije ovog atraktivnog uređaja pokazuju da se njegov hardver bazira na Intel-ovom procesoru PXA255 sa brzinom od 400 MHz. Sistemska SDRAM memorija je kapaciteta 64 MB (prenos podataka magistralom brzinom od 100 MHz). Takođe, ima 32 MB ROM (fleš) memorije i ugrađen V.90 modem standardne brzine od 56 Kbps. Ekran dijagonale 8,1 inč je LCD tipa, sa rezolucijom 640 x 240 piksela (tačaka) i 65.536 boja. Kao što je rečeno, osetljiv je na dodir, pa se sa računarom može komunicirati dodirom ekrana specijalnom olovkom. Multimedijalne karakteristike ostvarene su zahvaljujući ugrađenom zvučniku, mikrofonu i stereo slušalicama.

Memorijski prostor računara može se proširiti pomoću memorijskih kartica. On ima dva slota, to jest kompatibilan je sa formatima memorijskih kartica PC Card Type I/II i Compact Flash I/II. Povezivanje sa drugim uređajima ostvaruje se infracrvenim IR portom i VGA izlazom (omogućava povezivanje sa LCD i CRT monitorima). Softverski deo bazira se na operativnom sistemu Windows CE 4.2. Omogućava korišćenje svih standardnih aplikacija – Microsoft Word, Excel, Rower Point, Adobe PDF, kao i Personal Information Management (PIM).

NEC MobilePro 900C napaja se litijum-jonskim baterijama (dve ćelije), koje mu omogućavaju osam sati neprekidnog rada (postoje i baterije proširenog kapaciteta; one omogućavaju rad u vremenu od 16 sati). Uređaj je namenjen personalnoj, ali i profesionalnoj primeni u oblasti zdravstva, službama za zaštitu, vojnim i drugim službama obezbeđenja. Na američkom tržištu prodavaće se po ceni od 899 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar