Unapređenja Windows-a XP (III deo)

Windows XP poseduje mehanizme kojim će se završiti ono što programeri nazivaju „DLL Hell“. Ova situacija („paklena“) nastaje kada dve aplikacije zahtevaju različite verzije iste dinamičke biblioteke rutina (DLL fajlove). XP poseduje poseban folder gde skladišti i upravlja različitim verzijama istih DLL biblioteka, te obezbeđuje da svaka aplikacija dobije korektnu verziju biblioteke.

Unapređena je i višekorisnička mogućnost za rad na jednoj mašini, kada svaki korisnik ima individualna podešavanja. Najznačajnije poboljšanje je mogućnost koju Microsoft naziva Fast User Switching (FUS). Ova opcija omogućava da se nekoliko korisnika loguje na istoj mašini, i da se rad prebaci sa jednog korisnika na drugog, bez zatvaranja aplikacija i log-out-a onog prvog. Iako će ova opcija potpuno okupirati resurse takvih sistema do maksimuma, brži procesori i više RAM memorije će možda ovu mogućnost učiniti korisnom i interesantnom.

Nastavljamo sa unapređenjima, jedna od njih je i mogućnost logovanja korisnika sa udaljenog kompjutera na vaš. Ova opcija je posebno zanimljiva administratorima sistema, koji će sa svojih radnih mesta (administratorskog računara), bez potrebe da se fizički kreću, moći da naprave intervenciju na nekom od klijenata. Znači, administrator ne mora više da se šeta po zgradi da bi otklonio eventualne softverske probleme, već je dovoljno da se loguje na problematičnu mašinu i preuzme kontrolu. Daljinska sesija administratorske podrške može biti uspostavljena putem Microsoft Messenger-a ili e-maila. Iz sigurnosnih razloga, ove sesije imaju vremensko ograničenje.

Pored svega navedenog, tu je i nekoliko tehničkih izmena koje unapređuju kvalitet prikaza ekranske slike. Iako je ova opcija prvenstveno namenjena olakšanju čitanja kod laptop računara i LCD monitora, čak i kod standardnih CRT monitora tekst izgleda oštrije i čistije. Takođe, novi OS ima i podršku za buduće uređaje, tj. nove generacije monitora sa visokom rezolucijom i to do 133 tačke po inču. Windows XP uključuje oba fajl sistema, i FAT i NTFS, kao i poslednju verziju DVD fajl sistema (UDF 2.01), koji obezbeđuje podršku za DVD-RAM i DVD-RW.

Individualni korisnici mogu da biraju između dve verzije Windows-a XP, verzije Home i Professional. Microsoft je namenio XP Home da bude upgrade za korisnike Windows-a 98 i Me, a XP Pro za korisnike NT-a i Windows-a 2000. Odluku o tome da li preći potpuno na novi OS ili samo izvršiti upgrade, rastumačićemo u nekom od sledećih priloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar