Uz svetlost sveće

Ušteda energije je jedan od najvažnijih zadataka u razvoju nauke i tehnologije. Zbog toga se neprekidno nalaze nova rešenja koja će smanjiti potrošnju u postojećim oblicima energije, ali i otkrivaju novi vidovi energije koji će biti jeftiniji od postojećih.
Korišćenje solarne energije, kao besplatnog energetskog izvora, jedan je od najčešće primenjenih načina uštede energije. Pored ekonomičnosti, ova energija zadovoljava još jedan izuzetno značajan kriterijum – ekologiju i zaštitu životne sredine. Pokušaji primene solarne energije zabeleženi su i u oblasti mobilne telefonije, a najnoviji je prikazan na CeBiT-u 2007.
Tvorac tog mobilnog telefona, čiji je naziv Light-Energy Mobile Phone, jeste kineska kompanija Hi-Tech Wealth. Iako su se slične ideje pojavljivale i ranije, ponuda mobilnih telefona sa solarnom energijom na tržištu još uvek nije zabeležena. Verovatno će se to uskoro desiti, a možda će upravo ovaj mobilni telefon iz Kine biti prvi koji će sa sajamskog prostora u Hanoveru preći u ruke korisnika.
Light-Energy Mobile Phone je telefon s preklapanjem, standardnih dimenzija i karakteristika. Od ostalih mobilnih telefona razlikuje se po solarnoj ploči postavljenoj sa spoljne strane preko preklopnog dela. Ploča ima dimenzije 84 x 47,6 x 0,8 milimetara. Preko nje je postavljeno specijalno staklo za ojačanje, kako ne bi došlo do njenog mehaničkog oštećenja.
Napajanje solarnom energijom vrši se izlaganjem dnevnoj svetlosti (suncu), tako da se za vreme punjenja od 40 minuta može obezbediti 25 minuta neprekidnog razgovora. Što je još zanimljivije, za njegovo punjenje nije neophodna Sunčeva energija. Kako proizvođač ističe, dovoljno je izložiti telefon svetlosti obične sijalice ili, što je još zanimljivije, svetlosti sveće.
Na osnovu ovih izjava predstavnika kompanije može se zaključiti da je ovaj telefon moguće koristiti neprekidno, bez ikakvog vremenskog ograničenja. Energija koju pri tom troši potpuno je besplatna. Kada se tome doda da je kompanija najavila i vrlo povoljnu cenu, onda zaista nema razloga zbog kojih se korisnici ne bi opredelili za korišćenje ovog mobilnog telefona sa solarnom energijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekologijahi-tech wealthlight-energy mobile phonemobilnimobilni telefonisolarna energijasunce
Komentari (0)
Dodaj komentar