Vašington odobrio više testova automobila koji upravljaju sami sobom

Vlada predsednika SAD Donalda Trampa je danas objavila novu uredbu o „autonomnim automobilima“ koja omogućava više testova na putevima, procenivši da bi ta tehnologija smanjila broj nesreća i poboljšala mobilnosti starih, invalida i drugih izolovanih osoba.

Cilj je podstaći tehnološke kompanije i proizvođače automobila da postignu napredak, ali od kupaca će na kraju zavisiti brzina povećanja broja „automobila bez vozača“ na američkim putevima, prokomentarisala je sekretarka za saobraćaj, Elen Čao, okružena predstavnicima automobilske industrije i predsednikom Nacionalne federacije slepih.

„Motivisani smo potencijalom automatizovane tehnologije za transformaciju mobilnosti, redizajniranjem transporta i revolucijom sigurnosti“, rekla je ona na konferenciji za novinare na Univerzitetu Mičigena.

„Naša zemlja je na pragu najuzbudljivijih i najvažnih inovacija u istoriji transporta“, rekla je ona.

Nove smernice, koje su razvijene delom u doba prethodnog predsednika Baraka Obame, fokusiraju se na sisteme koji su daleko dalje od sistema za automatizovano parkiranje ili kočenje, koji su sada dostupni u konvencionalnim automobilima.

Orijentisani su ka najnaprednijim automatizovanim uredjajima za vožnju.

Nov propis takođe razjašnjava postojeća pravila, omogućavajući proizvođačima da više testiranja i uspostavljanje odnosa između federalnih propisa i propisa vlada pojedinačnih država SAD.

S druge strane, Udruženje potrošača vjeruje da nastaje „katastrofa“.

„Ovo je putokaz koji ovlašćuje proizvođače da rade šta hoće, kada hoće i gde hoće, pretvarajući naše puteve u privatne laboratorije za vozila-robote, bez uzimanja u obzir naše bezbednosti“, rekao je Džon Simpson, direktor organizacije „Konzumer vočdog“ (Consumer Watchdog).

Igrom slučajnojsti, nova uredba je objavljena upravo na dan kada je državni regulator SAD NTSB utvrdio da je sistema automatskog upravljanja automobila „tesla“- „Autopilot“, delimično odgovoran za fatalnu nesreću iz maja 2016. godine na Floridi.

Tada je u sudaru s kamionom poginuo 40-godišnji Džošua Braun, vozač „tesle“ koji je dok je bio na „Autopilotu“, podleteo pod kamion. Ta oprema se sastoji od senzora, sonara, kamera i tehnologije koja automobilima „Tesla“ omogućava da sami izvode određene manevre, kao što je kočenje u slučaju opasnosti.

„Autopilot“ nije trebalo da se koristi na putu na kojem se dogodila nesreća jer ta tehnologija nije ni bila prilagođena tome, rekla je američka agencija odgovorna za bezbednost u vazduhoplovnom i drumskom prevozu (NTSB ), u izveštaju, optuživši vozača da je odgovoran za sopstvenu smrt jer je nesavesno koristio elektronsku opremu koju je kupio sa automobilom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar