Večita dilema: Da li je bojler bolje gasiti ili ga držati stalno uključenog?

Večita dilema svake porodice je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrevanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamenik direktora preduzeća za energetsku efikasnost „Energy saving group“ kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog, piše Telegraf.rs.

– Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogreje.

– I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvek nekoliko puta jeftinija, samo što on verovatno ne treba da ga dogreva – savetuje Nikolić.

Pogrešno je uverenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.

Osim toga, stalno upaljen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bojlerelektrična energija
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Miša

    Iskljucujem ga samo kad se kupam i tusiram.Koristim ga i za kuhinju za pranje sudova.

  • Anonimni

    Ukljucen 24/7 , gasi se iskljucivo pred odlazak na odmor i traje vec vise od 10 god. Trebalo bi isprati kamenac i to bi bilo to.

  • Toljo

    Ja imam bojler od 120 litara, automatski se pali na nocnu struju, jos nikad nije zafalilo vode u toku dana, ima nas cetvoro odraslih. Bojler je star deset godina i sada razmisljam da stavim novi…

  • Emil

    Palim bojler Metalac noću, ujutru ga isključujem i da ga uopšte ne koristim preko dana, predveče, kad treba za tuširanje, tople vode nema. Isprazni se skroz. Lud i zbunjen. Eto, to sam.

    • mmm

      ako niko ne koristi vodu onda morate imati tu vodu i predveče,ili vam je regulator na najmanje ili je vreme za majstora.Ja isto noću uključujem ali vode imam i uveče .

  • Anonimni

    A stvaranje kamenca na grejacu prilikom konstantnog paljenja i gasenja bojlera,pa zamena istog svaka 3-4meseca…???cena mu se skoro navede na isto!