Velika promena: Jutjub posle 15 godina ukida ovu opciju

Jutjub je u sredu počeo sa skrivanjem broja dislajkova ispod videozapisa na svojoj platformi, prenosi The Verge. Iz kompanije kažu da im je namera da spreče manje kreatore sadržaja da budu meta napada ili uznemiravanja i promovišu „pristojnu interakciju između gledalaca i kreatora“.

Da ne bi bilo zabune, dislajk dugme će i dalje biti na stranici, ali služiće za privatne povratne informacije, a ne javno posramljivanje.

Još u martu je Jutjub objavio da eksperimentiše sa skrivanjem broja dislajkova, a pojedini kreatori sadržaja već neko vreme imaju mogućnost skrivanja ocene svojih videosnimaka.

Slična praksa na drugim društvenim mrežama

Ipak, gledaoci imaju naviku da gledaju odnos lajkova i dislajkova čim kliknu na videosnimak, što je ponekad uticalo na njihovu ulogu o nastavku gledanja. Sada više neće biti te opcije, a taj potez mogao da spreči maltretiranje kreatora sadržaja.

Tokom testiranja pokazalo se da su ispitanici manje koristili dugme da „napadnu“ kreatora jer nisu mogli da vide kako broj dislajkova raste. Iz Jutjuba kažu da će ovaj potez i dalje omogućiti dobronamernim gledaocima da ostave povratne informacije kreatorima sadržaja ili koriste dislajk kako bi prilagodili video preporuke.

Druge društvene mreže takođe su korisnicima dale mogućnost skrivanja metrike. Naime, Fejsbuk dopušta skrivanje lajkova ako ne želite da se vaša glavna mera uspeha na platformi prikazuje svima. Instagram još uvek nije ukinuo lajkove, ali pokazuje sve veću zabrinutost oko podataka kojima raspolažu kreatori, nasuprot njihove publike.

Jutjubov argument o zaštiti nepoznatijih kreatora sadržaja od uznemiravanja teško je osporiti. Dakle, ako sada želite da neki video „nagradite“ dislajkom, više to nećete činiti naočigled svih, već samo kreatora koji je objavio sadržaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Jutjubopcijaukidanje
Komentari (0)
Dodaj komentar