Vibrirajuće poruke

Američka firma Immersion pronašla je način kako da tehnologiju koja se već upotrebljava na džojsticima primeni i u proizvodnji mobilnih telefona. Umesto da telefon vibrira na samo jedan način, mobilni telefoni budućnosti mogli bi imati čitavu skalu vibracija, uključujući i različite „polifone“ kombinacije. Prototip mobilnog telefona u koji je ugrađena takva tehnologija (na slici) predstavljen je nedavno na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, gde su prisutni mogli da osete različite vrste vibracija i način njihove upotrebe.

Kod video-igara omogućeno je da različite događaje prate različite vibracije ili kombinacije nekoliko vrsta vibracija u isto vreme. Kod trkačkih igara mogu se osetiti različite vibracije koje se vezuju za određene događaje – igrač oseća vibracije motora, kao i vibracije kada se, na primer, menja guma. U „pucačkim“ igrama različite senzacije prate događaje poput pucanja ili punjenja oružja.

Pored primene u video-igrama, firma Immersion pokazala je mogućnosti vibracija u oblasti komunikacije. Različite vibracije mogu da se vežu uz različite osobe iz imenika, te tako mogu da zamene melodije koje na sličan način koriste vlasnici mobilnih telefona. Željene vrste vibracija mogle bi da se šalju i uz tekstualne poruke, koje bi na taj način bile „obojene“ određenom emocijom, kao što se poruke elektronske pošte obogaćuju „smajlijima“ i drugim znacima. Cena telefona sa takvim mogućnostima bila bi, ističe firma, samo za jedan dolar viša.

Korisna adresa:

  • Immersion

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • mobilni telefoni
    Komentari (0)
    Dodaj komentar