Vijetnamski stručnjaci „otključali“ novi „iPhone“ (video)

Stručnjaci vijetnamske naučno-istraživačke kompanije „Bkav“ opet su pokazali originalni način kako zlonamernici mogu hakovati sistem zaštite „fejs aj-di“ na „ajfonu iks“ uz pomoć maske, odnosno 3D modela lica.

Ngo Tuan An, potpredsednik kompanije „Bkav“ u intervju za Sputnjik izjavio je da „fejs aj-di“ koristi tehnologiju „Ej-Aj“ (veštačka inteligencija) kako bi raspoznala realna lica, ali i maske, odnosno, modele dobijene na 3D štampačima i ukazao da se slabosti sistema prepoznavanja lica sastoje upravo u principima ove tehnologije.

„Na osnovu studija i analiza, još od trenutka kada je ’Epl‘ najavio da će lansirati ovu tehnologiju, mi smo predvideli ranjivost i manjkavost mehanizma po kojem mašina raspoznaje lica. Samo što je ’ajfon‘ izašao na tržište, mi smo odmah sproveli eksperimente kako bismo potvrdili naše sumnje i ispostavilo se da smo bili u pravu“, objasnio je Ngo Tuan An za Sputnjik.

Ekspert je podsetio da su njihovi najnoviji eksperimenti pokazali da svako može biti „kloniran“ putem stvaranja maske. Danas nije teško napraviti 3D model, odnosno nečiju masku. Osoba može bez sopstvenog znanja biti fotografisana i za nekoliko sekundi se algoritam povezuje sa štampačem, pa zlonamernici mogu vrlo lako na taj način stvoriti model lica osobe čiji telefon žele da zloupotrebe.

„Epl“ je u novi „iPhone X“ ugradio samo mehanizam prepoznavanja lica, odnosno odustao je od ugradnje drugih tehnologija za prepoznavanje biometrijskih podataka i to je veoma loše i opasno, tvrdi sagovornik Sputnjika.

„Nakon 10 godina razvoja tehnologije raspoznavanja lica, ona je još uvek nesavršena. 2008. godine mi smo bili prva kompanija koja je javno objavila da je tehnologija identifikacije lica nedovoljno bezbedna za korisnike modela noutbuka, koje su na tržište tada bile izbacile kompanije poput ’Tošibe‘, ’Lenova‘, ’Asusa‘ i dr. Takođe, ’Bkav‘ je 2017. godine pokazala i da tehnologija raspoznavanja korisnika putem identifikacije rožnjače takođe lako može hakovana“, ističe Ngo Tuan An.

Najefikasniji sistem zaštite ličnih podataka na telefonu jeste biometrijska tehnologija „fingerprint“.

„Uzeti i zloupotrebiti otisak prsta mnogo je teže nego fotografisati osobu iz daljine. Zato smartfon vijetnamske proizvodnje koristi ’fingerprint‘ tehnologiju“, konstatuje sagovornik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hakovanjeiphonevijetnam
Komentari (0)
Dodaj komentar